歡迎想砌模型o既巴絲入黎(12) 抗疫清山積

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
唔識
以我所知就粒子感重啲
始終都係水性油
不過金屬色嘅要求好睇你砌咩嘅
好難評價, 而且我用最多都係硝基油
喱到其他巴打經驗應該比我豐富
係呀thanks 我就係想疊色再洗塗
(郡氏黑底>郡氏金>田宮黑面)
但係我無噴槍全用手油會唔會油甩個黑底呢?
可以鋸到咁貼
用蝕刻片鋸?
我唔肯定雙星油性溶唔溶到mr color,
最穩陣就油性金色底,最面果層用琺瑯黑,
咁用thinner/白電油抹就一定傷唔到底下層金色
Yes
長谷川TP4
兩隻剧左成粒鐘
噴筆應在哪買 較平
一分錢一分貨睇你買乜 除非大減價我覺得大部份鋪頭既價唔差得遠
追下post提果啲鋪都有筆買
https://youtu.be/aROTGuNw8zc
我搵到呢條片 見佢噴兩次都係濕 咁我又試吓 第一層見到濕就收手 等咗5分鐘 然後第二層就再濕啲 跟著就得咗

我結論係雖然第一層要薄 但都要實色(淺色應該另計)

第二層就要噴到反哂光 跟着一定一定唔可以俾風吹(但又見過人話用熱風)

其實我都可能有啲-6 要再試
見到你著褲噴油
就知你係新手!
Google幫到你
買tamiya有筆頭跟埋唔洗洗筆

玩舊化tamiya隻盒裝粉彩正到hihi
但我素組用tamiya 會易爆膠
我唔想痴住龜頭ah
素組驚爆膠用GSI支舊化筆

新手有幾樣野想問,嚟緊下星期準備整呢副
https://www.toy-people.com/?p=30927
1. 想問溶劑GAIA T-01 同 T-09有咩大分別?
2. 稀釋比例係點樣計出嚟?
3. "GAIA簡易噴罐" 有冇得換氣?
4. 隻紅色點樣整到深淺?想深色啲係咪黑色嗰層要噴多啲?
5. 噴完油之後點樣畫水線?
sor我啲問題可能有啲鳩,希望大家唔好屌我
想問下
除咗福利 玩具模型倉
仲有邊度有油
兩間d金屬油都俾人清得七七八八
如果唔傷膠黎講 我覺得滲線液加支筆 好用過筆裝
因為我唔會洗筆 用cheap雞筆 用完就掉
Tamiya 其實係咪真係易爆膠 上網睇講到好易咁唔敢用
1. T-09可以溶撚埋金屬色果D金色粉,噴出黎D 會滑D靚D
2. GAIA 1:2、MODO 1:3,唔知人地講我就信噴出黎又OK
3. 可以,120蚊2支
4. 可以考慮用唔同既透明紅,做出黎就會有色差無咁單調
IN PMSTORE WE 7S
thanks
旺角英明, 千里達, YM studio
用白電油擦係無咁易爆, 但都係有機會爆
唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞