歡迎想砌模型o既巴絲入黎(12) 抗疫清山積

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
係呀屌
我初頭噴藍蓋白,塞到個油杯蓋到谷得起,要拆筆大洗
我就加airbrush thinner 同airbrush flow improver
比例大概幾多?用咩牌子既底油?
底灰都係噴番AV 既primer
比例黎講呢…我好隨意,加左油落隻碟度,再加thinner (大概1:1,有時要再多d thinner),再加flow improver (幾滴),再用畫筆搞勻,唔太稀又無唔開咁杰就倒落槍度噴
我都係 每次噴到白色就要攞碟出黎開稀好柒煩
最仆街係你開得太稀,佢又會食得唔實,同埋半透明咁撚樣
最近買左隻citadel 白,未有時間試
要薄噴好多次 所以要開好多出黎,而家直接倒thinner落枝油樽到,唔洗再每次噴之前倒出黎開
睇完呢兩個post 之後,我開始反思緊其實白色上色有無必要
如果要做d 色塊既話,會唔會遮左原本d 成形色,再噴灰色,最後消光算

白色要噴得靚推得白實在太煩,而且個效果分分鐘同成形色差唔多
噴出黎隻白同成形色嘅白係唔同啲嘅
但白色件做無縫唔上色擺得耐會變黃
都係既,我隻rx78 既白色就有種灰灰既感覺
下次應該會落少少淺藍色調調佢
我唔做無縫嘛
聽講modo隻白幾好
modo 唔係水性嘛
等下啦,宜家個勢都係出唔使溝既水性
其實真係唔噴直接上消光個效果可能仲靚過你搞一大餐 因為只要你一上左灰你要上返白色就好撚煩

我上面果隻d 白色都係上白灰再上白色,其實都唔知噴緊乜,斷鳩估

一係就用bandai d metal build 咁,原膠白色直接上珍珠白扮野
我覺得用u黑打底仲正
原膠白 有冇簡單既方法 噴陰影??
我諗應該無
陰影主流做法就係邊位 / 全件噴深色,再係上面用主色疊住
咁你如果要用原膠白,即係深色上面無其他色疊住,咁就會變成黑邊咁

當然,如果你功夫好既,黑邊可以噴到陰影咁既

另一個方向,不如用舊化粉黎做出「陰影」效果
what is u黑
可能用透明灰疊上去
利申未試過,只係試過金屬色上多幾層透明色係邊位等佢深色啲有類似效果
Gaia u甜微黑,忘記號碼
睇你想點打,我會用透明黑打陰影,炒左仲可以用開油水清
[jj插沙]有冇識上油嘅巴打救下我
https://lih.kg/1888517

有無高手入去救下佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞