我真心奉勸大家唔好住Airbnb

250 回覆
13 Like 96 Dislike
Airbnb已經俾大陸人包哂黎玩,好多房東都係大陸人租當地人屋再Airbnb出去。下次老實搵去日本網搵/住酒店啦。
試過喺歐洲airbnb個host no show
打左十鳩幾萬次都冇人聽
問左鄰居原來年中起碼有50條友中伏
根本嗰度係冇呢間airbnb
兩個月都黎緊airbnb仲未退錢

唔係有評分機制?揀多評論同好評咪有保障
定條友買分

評論同好評點為之多?

起碼十幾廿個啦

條友4.5 有30個comment全部冇乜野
遲下同個fd 兩個去韓國住10晚
有無巴絲有好介紹
琴日先係L.A 住完
Host幾好
點解咁多人以為住airbnb就係貪平 不知幾多貴過酒店

好多都有靚景同大房
住過幾次日本同美國都無事 都有d驚唔敢再住
連登仔又blame the victim
人地提醒你出左事冇人幫你
亦有唔少人有類似經歷
偏偏一班戇鳩只係識話我冇事喎,你唔識揀正廢物
咁祝你地一世都住airbnb唔會出事啦
我諗唔明有咩問題
佢計晒啲費用俾你,無劏你喎
咪撚帶埋啲賤民性格過去日本啦
日本有樣野叫 出張費用+深夜料金
而家係你On99整唔見人地條Key麻煩到人
仲上黎開Post搏同情扮受害人
我真心奉勸樓主死撚咗佢算啦

係咪咁撚多頁都仲咁多人錯重點
自己一個去就住guesthouse,
上次同阿媽就揀左住大阪,京都嘅airbnb, 2百蚊幾一晚
2個host都好好人,又快覆
大阪個間真係幾靚
不過好睇彩數,好彩冇中伏
我日本住過一次個host 由頭到冇出現,不過包咗成間所以我都唔係幾想見到佢

不過由book咗到住有咩問題最遲半個就有回覆

review 一定要check架啦,淨係睇啲低分review 有咩唔滿,如果影響唔大就冇所謂
一啲啲 試過係芝加哥得一兩度 個host唔係屋企
冇開中央暖爐差啲凍死
臨走仲跳埋fuse 佢屌鳩我突登做
問題係我一開就跳左
其他係歐洲美國其他地方都冇咩野
Airbnb係日本好多都犯法,冇拎牌,所以一出事好煩

不過我就通常住遠旅遊區少少,同會認真睇comment冇中過伏 不過結婚就揀酒店啦...仲bnb
見到中國人host例牌飛
住過2次覺得都ok
點解咁多人以為住airbnb就係貪平 不知幾多貴過酒店

好多都有靚景同大房

同意,好既房分分鐘貴過酒店,不過玩法唔同
我諗唔明有咩問題

係咪咁撚多頁都仲咁多人錯重點

巴打其實連登都好多小學雞
去韓國都用Airbnb訂房,房東非常熱情,幫我用韓文set晒我想去既景點,又話我地知邊到有超市,仲車埋我地過去
我諗唔明有咩問題

支那性格, 梗係覺得係害鳩佢
到出事又覺得人劏鳩佢
講真,airbnb已經係國際性平台,不過問題在於下游民宿既本質唔係公司經營,冇咁系統性,
好既民宿有啲有海景仲高質過酒店,
anyway,訂之前可以睇下個host評價,出發前先聯絡好
利伸:自己有apartment放係Airbnb上做,有同行都有放上去做,未發生過上面既問題
反而覺得係日本俾人偷野好不可思議
事發經過係點
係咪果時好夜無咩人?
講真,airbnb已經係國際性平台,不過問題在於下游民宿既本質唔係公司經營,冇咁系統性,
好既民宿有啲有海景仲高質過酒店,
anyway,訂之前可以睇下個host評價,出發前先聯絡好
利伸:自己有apartment放係Airbnb上做,有同行都有放上去做,未發生過上面既問題

補充一下:民宿最大既分別係自助,節省多餘既人力物力成本,好老實我都好討厭住客三更半夜各種on9 request,不過樓主個case,真係睇下好唔好彩,睇個host hea做定當正職做,正常係唔會熄電話,好似唔見鎖匙冇可能隔日先覆,第二日六點先比條匙你,至於鎖匙成本憑良心收,50,100隨心,冇架啦佢要做你只有硬食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞