我真心奉勸大家唔好住Airbnb

250 回覆
13 Like 96 Dislike
老老實實
唔撚識照顧自己
唔識做好資料搜集

就去住酒店啦
住過德國 東京同韓國 都無乜問題
係東京個間麻麻地乾淨
最近韓國個間重勁好人
不過每次住之前都會好緊張 好驚比人呃
book過幾次台灣都唔差
試過一次反而係我自己派膠
唔識用個三星電子鎖。
攪到佢勁響。 比鄰近大媽
ps個女房東好正
我每次去旅行淨係識住傳統果種酒店 仲有有咁貴揀咁貴
偏偏咁樣反而未試過係外地遇上困境嘅樂趣
樓主住hostel算啦
我覺得airbnb真係講彩數,話冇事既人係你未遇到伏姐,我自己會住青旅或者酒店
Airbnb 只係一個平台,比你地買賣雙方交易姐。
我之前租都揀啲好多好評嘅屋,仲要個屋主問勁多野先肯租比我地。
當然都無出事,個體驗仲幾好。

試過有啲係同屋主一齊住,一啲係成間屋比曬我地住,但多數都係一齊住多。

你自己無腦唔撚揀,求其屌一間仲可以怪邊個
聽人講一定要揀super host先安全 我住過一次冇問題
條鎖鑰咁貴係因為呢類鎖無得就咁拎去舖頭copy
每一條都係獨一無二,有好強防盜作用
一般出產地係德國,仲要寄返去個邊配

佢如果承受唔到下個客都整唔見既話
好大機會你地走左之後幾個月都唔會再出租呢間屋
佢都好大損失,同倒蝕返俾你地無分別

求婚就希望樓主朋友自己睇實啲野
無人有責任幫你還原返一切俾你happy trip

比人偷野, 可以話抵死因為自己唔小心 (但唔好講到個賊冇責任)
住既問題, 我只係想講, 住酒店可以免卻左今次發生既問題
日本Airbnb係犯法(認真無知一問, 其實有邊個國家合法?), 出左事保險唔包, 日本差佬唔會幫你(今次已經係, 差佬話: you deal with your host, we can't help)
而Airbnb方面, 你搵到佢地先講

巴打, 純討論處境題:
如果不幸地發生係你身上, 個HOST唔係要22000YEN, 係要220000YEN, 你會點做
我都覺 感覺冇酒店咁穩陣同乾淨

有d似去人地屋企借宿咁
其實人地都講比鎖匙掟返落郵箱 就算住酒店都唔會比你拎出街

咪就係
屌你自己問題賴鳩bnb

去日本十鳩幾次一次事都無

巴打恭喜你, 你條命好
你可以睇下其他回覆
真係戇鳩今年年頭訂嘅airbnb, 上星期先無啦啦通知我話我房源俾人取消咗 但係個房東事前冇任何通知,依家唔知點算好,有冇人都係咁?
Airbnb 只係一個平台,比你地買賣雙方交易姐。
我之前租都揀啲好多好評嘅屋,仲要個屋主問勁多野先肯租比我地。
當然都無出事,個體驗仲幾好。

試過有啲係同屋主一齊住,一啲係成間屋比曬我地住,但多數都係一齊住多。

你自己無腦唔撚揀,求其屌一間仲可以怪邊個

巴打, 你有你道理, 我認同, 係要做功課
都係果句, 保障唔夠
假設你租左一間冇伏既, 好好既, 但好不幸你夜晚12點跌左鎖匙
而個HOST訓左冇覆你, 電話都唔通
果晚你就要另外搵地方住了
*利申, 我的朋友真的不是我, 但都唔好屌得咁大力
永世都唔撚會用Airbnb
果時第一次用airbnb
去前兩個月book撚好晒
突然前四日佢cancel我張單
話咩personal reason
搞到我要捱貴酒店即刻book
仲要係好多人捧撚到上天嘅日本
日本d 酒店咁平都要住airbnb, 出事係抵死
睇多啲review先好住 我住過兩次日本都冇問題
歐遊大大話話住過十間
完全無問題
係d on9仔唔睇comment 唔做research 先中伏

樓豬自己柒怪得邊個
揀親都最少幾十個comment既超讚房東
當然有好有唔好 唔好既係如果要約房東check in
有咩事遲到會麻煩到人
同埋check out個日無得寄存行李
好既就係好多同酒店一樣價錢但間屋靚好撚多大好撚多
我都覺得無酒店咁有保障 所以自己要識揀
想問一下,岀事保險唔包?
岀咩事會唔包?
岀咩事可以包?
酒店有咩包?
買咩旅保?
咁你唔怪得人,邊個整唔見?
房東有機會俾人偷入屋,
到時你話放左幾十萬金器係入面唔見左邊個負責
第一時間報警,整多一條鎖鑰
之後再換鎖

你諗下要幾錢?
不如你係香港夜晚搵個開鎖佬開門再換埋鎖睇下幾錢
條鎖鑰咁貴係因為呢類鎖無得就咁拎去舖頭copy
每一條都係獨一無二,有好強防盜作用
一般出產地係德國,仲要寄返去個邊配

佢如果承受唔到下個客都整唔見既話
好大機會你地走左之後幾個月都唔會再出租呢間屋
佢都好大損失,同倒蝕返俾你地無分別

求婚就希望樓主朋友自己睇實啲野
無人有責任幫你還原返一切俾你happy trip

比人偷野, 可以話抵死因為自己唔小心 (但唔好講到個賊冇責任)
住既問題, 我只係想講, 住酒店可以免卻左今次發生既問題
日本Airbnb係犯法(認真無知一問, 其實有邊個國家合法?), 出左事保險唔包, 日本差佬唔會幫你(今次已經係, 差佬話: you deal with your host, we can't help)
而Airbnb方面, 你搵到佢地先講

巴打, 純討論處境題:
如果不幸地發生係你身上, 個HOST唔係要22000YEN, 係要220000YEN, 你會點做

如果佢好似個封email明碼實價(最好有單)list返出黎,問人借我都會賠返俾個host

Airbnb犯唔犯法要視乎當地國家法律有無賓館、出租、稅務條例,本意只係予人方便,唔收返成本個啲咪搵梳化客
住airbnb 真係好睇彩數
試過去紐約, 出發前幾日先通知話取消哂所有入住訂單
好在airbnb 有跟進同俾番張$1000 現金券當補償

前排去完冰島, 住左幾間airbnb訂既住宿
屋主都幾好人, 無不愉快經歷

住酒店唔係唔好, 係貴好多姐

巴打冰島邊間 等我mark低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞