我真心奉勸大家唔好住Airbnb

250 回覆
13 Like 96 Dislike
有無大阪嘅民宿推介
屌 12月book 哂新加坡

未Book 果陣好好佢知我地打算訓機場過一晚先就話如果冇人book 就比我地早一晚去訓 唔收錢
咁見間屋都幾靚就book 左

二月左右睇新聞話新加坡過左法例air bnb 犯法都即刻去問有冇咩問題
佢話冇問題

到上星期我問係咪如果冇人book 我地可以早一晚黎
問佢半夜答車黎會唔會打攪到佢果d
屌佢老味話佢要訓教 同話我R free 一晚對佢好唔公平
明明係佢拉高一下就已經係佢提議free 一晚
咁算 都唔係一個大問題 道個歉算啦諗住

過兩日聲都唔出cancel 左我個booking
到我問佢咩事先話比政府罰緊
係咪我唔係咁好彩睇到既話去到新加坡先知道冇屋住
最後焗住食返酒店算

Black list airbnb
一個人就hostel
兩個人就酒店
airbnb無得放行李唔係太方便
老老實實,你夜媽媽先黎整唔見條匙
日本連超市都係8點就關門 更何況鎖匙鋪?
就算即刻佩過條匙比你,都要等第二朝啦

假設host要返工,
香港打工仔請半日假都要最少1日通知啦,更何況日本?

計埋休息時間, 返工,佩匙,交通
你6點拎到都算執到啦
你出20000 yen ,人地背後做左幾多野你又唔知
老老實實,你夜媽媽先黎整唔見條匙
日本連超市都係8點就關門 更何況鎖匙鋪?
就算即刻佩過條匙比你,都要等第二朝啦

假設host要返工,
香港打工仔請半日假都要最少1日通知啦,更何況日本?

計埋休息時間, 返工,佩匙,交通
你6點拎到都算執到啦
你出20000 yen ,人地背後做左幾多野你又唔知

其實呢啲情況
正常人都會諗搵人帶住條後備匙過去幫佢地開門
等佢地入咗去之後先慢慢配匙
最多叫佢地留喺房唔好出門
咁至少人地有地方瞓先
錢可以再慢慢收
一來方便人地二來自己亦唔駛咁趕夜麻麻去配匙
學你話齋都未必有人開檔

先唔講佢係咪想屈錢
但明顯就係唔多care 個住客

況且佢呢啲長期出租屋俾人o既
話無幾條後備匙我就真係唔多信
只係佢唔想即刻幫你啫
好似日本+信箱拎匙最易中伏
尤其集團式果啲

我去大阪個陣係信箱拎喎 不過個屋主好好人 我地早左到未上到房 佢仲特登出嚟幫我地睇住啲行李 等我地去玩先
其實3人以上我都會考慮bnb
始終好多都有大房多房咁
酒店普通房住得2個,人多屈蛇咪又係犯法
Bnb d獨立屋,平價又地方大

利申啱啱台灣bnb 3房2衛,600hkd/晚,幾滿意
不過唔合法就真既
要有風險評估
如果睇啲評論ok的話會唔會都有機會中伏?見到個網有寫房東回覆率個啲,準唔準架 黎緊都去旅行,酒店好貴,仲考慮緊邊到book好
窮撚冇錢又學人去旅行
將就下啦
睇完post好想cancel

但佢已經過左我數, 我25號去 佢個網話五日前取消就有得refund

有無巴打知refund要幾耐呀?

睇下係唔係super host 囉
之前大阪個host超好人,嬸嬸嚟
揸車嚟車站接我地,勁nice
又好詳細咁介紹附近有咩設施
下次去一定會再幫襯

有無名
窮撚冇錢又學人去旅行
將就下啦

只係想提窮撚去旅行寧願住膠囊/青旅都唔好揀airbnb
利申: 印象我朋友屋企係黃埔花園至少有十幾個單位
之前東京住個個host超好,雪櫃所有野任飲,送埋紅酒比你飲,問佢野接近秒回,仲可以幫你訂埋枱,離地鐵站都好近,地方又乾淨企理,係覺得廁所細左d
住東橫inn都好過airbnb airbnb有時連評價都係有bias,真係信唔過
試過喺歐洲airbnb個host no show
打左十鳩幾萬次都冇人聽
問左鄰居原來年中起碼有50條友中伏
根本嗰度係冇呢間airbnb
兩個月都黎緊airbnb仲未退錢

我上次都係歐洲,聯絡唔到個host
之後即刻上網book酒店,之後聯絡airbnb講情況
佢都覆得我幾快wor,回水+賠返當晚酒店錢比我
睇個host打簡體似係大陸人多過日本人喎
btw airbnb一定要簡super host同留心睇返人地d comment
如果大多數人只係讚交通方便同個host好人而冇講過有關間屋既野基本上都伏伏地
so far我book過咁多次乜事都冇

佢呢啲應該係搵幕後代管嗰隻,咁可能負責嗰位係支那人咪打啲殘體俾你囉
有無人試過住d cm呀review呀都好好嘅都出事?

大阪有間相又靚評價又超好
入到去又有煙味又有蟲
Host唔肯退錢
最後屌到airbnb cs賠返等值現金券比我
後尾睇外國forum先知airbnb會manipulate cm
例如評價差/語氣激動就hide鳩晒
而且最仆街係,無論係你定個host cancel,你都無得留評價
你google下airbnb comment bias大把料
睇你好唔好彩既姐
之前住apartment佢半個鐘就比左條後備我
仲好好人咁吹左陣水
個時仲要無日本電話
去左便利店搵人幫手打
點知我英文問佢
佢用國語答返我
仲好nice
睇你好唔好彩既姐

就係叫人去旅行唔好博
睇你好唔好彩既姐

就係叫人去旅行唔好博

其實都啱嘅 酒店又唔係貴特別多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞