我真心奉勸大家唔好住Airbnb

250 回覆
13 Like 96 Dislike
住開hostel,仲要有counter,有人企係到幫你check in
利申: 毒L住share room
條鎖鑰咁貴係因為呢類鎖無得就咁拎去舖頭copy
每一條都係獨一無二,有好強防盜作用
一般出產地係德國,仲要寄返去個邊配

佢如果承受唔到下個客都整唔見既話
好大機會你地走左之後幾個月都唔會再出租呢間屋
佢都好大損失,同倒蝕返俾你地無分別

求婚就希望樓主朋友自己睇實啲野
無人有責任幫你還原返一切俾你happy trip

比人偷野, 可以話抵死因為自己唔小心 (但唔好講到個賊冇責任)
住既問題, 我只係想講, 住酒店可以免卻左今次發生既問題
日本Airbnb係犯法(認真無知一問, 其實有邊個國家合法?), 出左事保險唔包, 日本差佬唔會幫你(今次已經係, 差佬話: you deal with your host, we can't help)
而Airbnb方面, 你搵到佢地先講

巴打, 純討論處境題:
如果不幸地發生係你身上, 個HOST唔係要22000YEN, 係要220000YEN, 你會點做

如果佢好似個封email明碼實價(最好有單)list返出黎,問人借我都會賠返俾個host

Airbnb犯唔犯法要視乎當地國家法律有無賓館、出租、稅務條例,本意只係予人方便,唔收返成本個啲咪搵梳化客

同埋住酒店,唔見人地條鎖匙都係收返你入住酒店個陣個幾百蚊按金,都係要賠俾人,同住airbnb分別唔大,只係平貴問題

比人偷野, 可以話抵死因為自己唔小心 (但唔好講到個賊冇責任)
日本Airbnb係犯法(認真無知一問, 其實有邊個國家合法?), 出左事保險唔包, 日本差佬唔會幫你(今次已經係, 差佬話: you deal with your host, we can't help)

巴打, 純討論處境題:
如果不幸地發生係你身上, 個HOST唔係要22000YEN, 係要220000YEN, 你會點做

如果佢好似個封email明碼實價(最好有單)list返出黎,問人借我都會賠返俾個host

Airbnb犯唔犯法要視乎當地國家法律有無賓館、出租、稅務條例,本意只係予人方便,唔收返成本個啲咪搵梳化客

有部份係寫明唔見一條幾百蚊
你book之前有無check 到同問?
力威健身,健身健心
成個post冇人屌簡體字 做乜撚
咁你唔怪得人,邊個整唔見?
房東有機會俾人偷入屋,
到時你話放左幾十萬金器係入面唔見左邊個負責
第一時間報警,整多一條鎖鑰
之後再換鎖

你諗下要幾錢?
不如你係香港夜晚搵個開鎖佬開門再換埋鎖睇下幾錢

巴打多謝你覆

好啦其實我真係唔係話要怪邊個, 上面講左, 唔見野我朋友有責任(當然我認為個小偷都有責任)
第二我都唔係要屌尻個HOST, 唔見野預左任人魚肉, 坦白講佢有權要幾錢都得, 可以話要度門換添, 而佢最後有冇換個鎖都冇人知
我只係想講, 住Airbnb太多潛在風險, 其實唔值得搏
有巴打話冇做好功課揀間好野, 自己抵死, 的確有道理
好喇到你搵到個HOST好好人, 間屋好靚好抵, 但如果有賊住過你間屋, 配定鎖匙趁你出左去爆你格呢?
報警差佬話幫你唔到喎, 你點解會放行李係人地間屋?
番到港保險公司實踢你保

巴打, 純討論處境題:

佢原本係AIRBNB係冇標價話唔見鎖匙幾錢, 果封EMAIL係出事後寫(當然冇單)
試過係鹿兒島酒店唔見房卡 以為要賠錢啦
Front desk笑笑口咁拎部機 幾秒就set返張新房卡
難波心齋橋道頓堀一帶嘅bnb好多係黑道開, 根本黑道係商界奇材
佢地仲識用女人相, 作個假背景黎扮係海外回流嘅host, 最後有咩事個contact係男人黎

買樓做bnb, 有人租就賺租, 冇人租就用黎俾囡囡做出張扑野, 間房乾唔乾淨自己諗啦,

不過俾人偷鎖匙呢單係咪有預謀就唔敢講, 佢地應該唔會搞到咁複雜黎賺錢嘅

住過道頓堀一間airbnb,就係用女人假相做profile pic
日本d 酒店咁平都要住airbnb, 出事係抵死

平乜撚,有貴有煩,同fd去又唔俾孖鋪,焗你租大房。

住airbnb可以體驗下日本既獨立屋同民風,又可以自己煮,租車泊位又唔駛額外租車位。
去過幾次日本都住airbnb, 最近個次每日轉城市所以book 酒店方便d
感覺而家airbnb 都唔係話平好多,平既通常都唔係市中心要搭返幾個字車,一係就係hostel 黎,又冇得擺行李,旅行寧願俾貴d 慳返d 時間。search 個陣有d 個價特登set 到好平,click 到入去先發現清潔費勁貴。
去之前又好不安唔知有冇伏,d 用品齊唔齊
btw樓主個case 其實即使住酒店,如果佢話換key 好貴要鋸你,一樣係肉隨針板上架wo
暫時大阪一次,泰國一次都Ok無問題。
兩個Host都好好人
東京一次 冇咩問題, host都覆得幾快
但係有fd去大阪表示間屋訓到佢勁痕, 幾日完全訓唔著 懷疑d床真係好污糟唔會點清潔
真係好睇彩數
日本d 酒店咁平都要住airbnb, 出事係抵死

平乜撚,有貴有煩,同fd去又唔俾孖鋪,焗你租大房。

住airbnb可以體驗下日本既獨立屋同民風,又可以自己煮,租車泊位又唔駛額外租車位。

AIRBNB百幾二百HKD有一晚啦 日本D酒店點會咁平呀

搵D高分同多好評多數無死 住過5間都好正常

我地遲CHECK OUT都無屌 見面仲笑笑口
其實我唔知樓主係咩意思啦。
但如果係自己比人偷野既,我會報警先
同樣bnb講到明犯法,你都選擇去租既,
即係你自己願意去承受呢個風險,
我原本都想撐你,但睇睇下你講既野
覺得你有輸打贏要既feel
首先 個日本仔開個價其實合理
因為佢計埋extra既支出,即係要人返返下工
突然走出去配key比你 千四蚊HKD
有5舊水係key cost
的士錢 雜費各項各項
你去話人坐地起價之前
有無諗返自己當初揀bnb 咪又係貪平
咪又係覺得自己唔會 唔見野
到而家有事 就又呢又路
講白啲 無事既,係你好彩;有事既,怨自己貪平
你自己去選擇既。
同樣 我覺得係唔合理既,要你地足足等足佢一日咁滯
呢段時間,無任何support
而且佢地既時間要錢,但你地既時間都好重要。
所以今次教訓 寧願比貴揀酒店
因為出左事,有個保障同support
之前係大阪同四國果邊都住過幾次airbnb,都唔差冇咩伏。反而試過住hostel,間野陰陰濕濕,又話近JR站,點知要行條冇路燈嘅山路仲要行成半個鐘
的士錢 雜費各項各項
你去話人坐地起價之前
到而家有事 就又呢又路
你自己去選擇既。

感謝巴打你覆得咁詳細
首先比人偷完野已經即刻報左警
我一路都講比人偷野, 貪平冇認真揀房, 全部都係我朋友責任
我亦都唔係去怨個HOST開個咁既價
我只係想同大家分享下, 其實住AIRBNB太多潛在風險唔值得搏
上次去大阪+東京住Airbnb, 大阪果間都還可,最多都係無電視
東京果間個冷氣又壞,開咗成晚都無風,仲要成間屋都係垃圾,俾錢住仲要幫佢執屋
難波心齋橋道頓堀一帶嘅bnb好多係黑道開, 根本黑道係商界奇材
佢地仲識用女人相, 作個假背景黎扮係海外回流嘅host, 最後有咩事個contact係男人黎

買樓做bnb, 有人租就賺租, 冇人租就用黎俾囡囡做出張扑野, 間房乾唔乾淨自己諗啦,

不過俾人偷鎖匙呢單係咪有預謀就唔敢講, 佢地應該唔會搞到咁複雜黎賺錢嘅

黎緊會去 住日本橋個邊

我都係
話人中伏on9果d希望你地永世住airbnb唔會中伏 事實上airbnb中伏既機率好高同埋支援非常差
試過喺歐洲airbnb個host no show
打左十鳩幾萬次都冇人聽
問左鄰居原來年中起碼有50條友中伏
根本嗰度係冇呢間airbnb
兩個月都黎緊airbnb仲未退錢

唔係有評分機制?揀多評論同好評咪有保障
定條友買分
東京大阪嗰啲airbnb好多係集團式
執房都係send d 日期時間俾d pt
叫pt喺呢段時間執好就算,唔會有人check
所以有啲仆街會應承咗又無去執
又或者hea住求其丟咗垃圾就算
係超級污糟
so far 東京大阪住左幾次airbnb都冇事, 我通常揀多過1個listing o既host.
大阪果次係個host新租o既(係掛), 果時果個apartment未有review,
但見佢其他屋D review都好正面, 所以試下啦.
點知同相一樣, 棟樓好新, 地方好大.

日本d apartment 鎖匙真係好貴, 都係電腦匙, 唔係就咁落樓下就配到.
六本木同新宿apartment 寫明唔見鎖匙配返要$1000 usd
的士錢 雜費各項各項
你去話人坐地起價之前
到而家有事 就又呢又路
你自己去選擇既。

感謝巴打你覆得咁詳細
首先比人偷完野已經即刻報左警
我一路都講比人偷野, 貪平冇認真揀房, 全部都係我朋友責任
我亦都唔係去怨個HOST開個咁既價
我只係想同大家分享下, 其實住AIRBNB太多潛在風險唔值得搏

首先你都明係日本唔合法
所有host都唔會親自出面
方便係有代價

酒店收得你呢個價又唔做執房,要幾嘈有幾嘈,24小時有人係counter,要加被就加俾你
你估500蚊真係有李嘉欣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞