我真心奉勸大家唔好住Airbnb

250 回覆
13 Like 96 Dislike
係日本住過幾次都ok
個房東勁好人
不過真係睇彩數
係韓國住過一次airbnb
入到去有晒地圖 附近咩有玩
又大又乾淨
個房東又吹得
仲有帶我同條女去食住家飯
可能真係萬中無一
條鎖鑰咁貴係因為呢類鎖無得就咁拎去舖頭copy
每一條都係獨一無二,有好強防盜作用
一般出產地係德國,仲要寄返去個邊配

佢如果承受唔到下個客都整唔見既話
好大機會你地走左之後幾個月都唔會再出租呢間屋
佢都好大損失,同倒蝕返俾你地無分別

求婚就希望樓主朋友自己睇實啲野
無人有責任幫你還原返一切俾你happy trip
住咁多次冇事
住過一次台灣 幾好
Airbnb住過好多次,大阪、東京、北海道、沖繩、台北,只有台北中過一次伏,搵到airbnb個urgent call(收得好撚埋,google搵仲快)就即刻幫我cut左張單,然後再book過新嘅馬上入住

重點係你俾人偷左袋啫,咪怪人地
住過日本Airbnb
間屋睇落乾淨但好多野咬
幾晚都訓唔到
求婚都住AIRBNB咁慳?

如果比人偷左鎖匙我會換鎖
到時比人爆點算
我覺得好合理喎呢個價

可能佢覺得香港/淘寶買都唔洗咁貴
講真,其實日本好多野都好貴
衫,傢俬之類...
難波心齋橋道頓堀一帶嘅bnb好多係黑道開, 根本黑道係商界奇材
佢地仲識用女人相, 作個假背景黎扮係海外回流嘅host, 最後有咩事個contact係男人黎

買樓做bnb, 有人租就賺租, 冇人租就用黎俾囡囡做出張扑野, 間房乾唔乾淨自己諗啦,

不過俾人偷鎖匙呢單係咪有預謀就唔敢講, 佢地應該唔會搞到咁複雜黎賺錢嘅

黎緊會去 住日本橋個邊
AIRBNB 真係幾伏
上次去日本玩
人生第一次係日本見到甲由
仲要係間屋度 一次見到3隻
之後叫果個人攪掂啦
佢用左噴霧殺左D甲由

我SD左MSG
叫佢換晒D被套床套
點知佢只換床套
攪到我果日敏感
仲要冇覺好訓

果次係我去日本最差經歷
不嬲唔住air bnb
on9仔先煮airbnb 無錢就咪撚去旅行啦

0保障 你知個屋主係咩人嗎? 人地私下做咩你地唔知啦

更唔講有無裝到cam
未幫襯過亦唔諗住幫襯
毒撚唔想同陌生人講嘢,
加上旅行歎世界,呢D錢唔慳得
唔可以怪bnb喎,不嬲揀host都係睇comment同評分,仲有次數。

果次去日本兩間獨立屋個房東都勁好人,仲勁靚女
未幫襯過亦唔諗住幫襯
毒撚唔想同陌生人講嘢,
加上旅行歎世界,呢D錢唔慳得

你可以租獨立屋
多數都係睇完評語先book 每次屋主都好nice
話裝cam都on9 係咁撚驚就唔好學人去旅行啦 你比得呢個價 住既hostel hotel高級得去邊 講到好似冇可能有cam咁
住得一次 冇伏
去東京住過間毒撚屋幾好
其實人地都講比鎖匙掟返落郵箱 就算住酒店都唔會比你拎出街

咪就係
屌你自己問題賴鳩bnb

去日本十鳩幾次一次事都無
好似日本+信箱拎匙最易中伏
尤其集團式果啲
唔可以怪bnb喎,不嬲揀host都係睇comment同評分,仲有次數。

果次去日本兩間獨立屋個房東都勁好人,仲勁靚女

PM PLZ
我諗揀得airbnb都係貪佢平,同大d,岩一班人
台灣,東京,檳城,歐州都住過冇乜問題
但上次去峴港,個host唔撚換床單,被單,勁大陣汗味
俾左一日時間佢換,淨係換左少少,實在太臭接受唔到,換個host話要第二日先過到黎check
搵airbnb電話,越南冇 咁唯有email airbnb
點知佢個CS第二日先覆話打左我香港電話冇人聽 叫我email覆佢,仲希望我一切安好
最後同佢host deal退一錢(淨兩晚,退得一晚),之前果晚搵酒店搬

我諗樓主想帶出個問題係:出左事,唔好諗住搵到Airbnb幫你,冇任何保障

未出事之事我都覺得aibnb好好用,但原來唔係必然
好彩既係今次只係小事,唔涉及人身安全
住過一次 間屋唔算伏
我諗係我地伏左人 日日食7 仔野佢要瘋狂搵人黎換垃圾袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞