我真心奉勸大家唔好住Airbnb

250 回覆
13 Like 96 Dislike
話時話
host可唔可以事後再經airbnb收人錢?
定係最多都係bad review?
講真,airbnb已經係國際性平台,不過問題在於下游民宿既本質唔係公司經營,冇咁系統性,
好既民宿有啲有海景仲高質過酒店,
anyway,訂之前可以睇下個host評價,出發前先聯絡好
利伸:自己有apartment放係Airbnb上做,有同行都有放上去做,未發生過上面既問題

補充一下:民宿最大既分別係自助,節省多餘既人力物力成本,好老實我都好討厭住客三更半夜各種on9 request,不過樓主個case,真係睇下好唔好彩,睇個host hea做定當正職做,正常係唔會熄電話,好似唔見鎖匙冇可能隔日先覆,第二日六點先比條匙你,至於鎖匙成本憑良心收,50,100隨心,冇架啦佢要做你只有硬食

我覺得airbnb 最好就係可以洗衫
講真,airbnb已經係國際性平台,不過問題在於下游民宿既本質唔係公司經營,冇咁系統性,
利伸:自己有apartment放係Airbnb上做,有同行都有放上去做,未發生過上面既問題

補充一下:民宿最大既分別係自助,節省多餘既人力物力成本,好老實我都好討厭住客三更半夜各種on9 request,不過樓主個case,真係睇下好唔好彩,睇個host hea做定當正職做,正常係唔會熄電話,好似唔見鎖匙冇可能隔日先覆,第二日六點先比條匙你,至於鎖匙成本憑良心收,50,100隨心,冇架啦佢要做你只有硬食

東橫inn一樣做到

東橫inn一樣做到

唔洗錢?

東橫inn一樣做到

唔洗錢?

100 yen 30分鐘
而且住酒店你鍾意幾點洗都得,但住日本apartment太夜洗衫會嘈到樓下
上面有巴打話要冰島airbnb

Reykjavik
https://www.airbnb.com.hk/rooms/15626807

Akureyki
https://www.airbnb.com.hk/rooms/10662928
呢間對住雪山, 望到月亮升出黎同北極光, 極推薦

有人話住酒店好D, 又唔係貴
住得airbnb就係為左佢平
住airbnb既千幾二千蚊港紙一日
要住番有同樣質素既酒店, 要成四五千一日呀
有無大阪airbnb介紹
6月頭去
只能說
樓主食得鹹魚唔抵得渴
睇下啲rating同review先book啦
仲有相真係得真實嘅七成到
唔好太大期望
有fd去外國住airbnb 間屋個大門係爛
個host逗一逗, 成度門已經拆到出黎
仲要冇咗一日冇得出門去玩要睇住個host整門
我係歐洲住airbnb多,
鐘意一家人/成班friend 住同一間屋多啲
鐘意去買餸煮飯仔感受下當地生活
次次都住得好開心好舒服 好有新鮮感
勁大間屋又靚, 住成間大宅真係成世人無咩幾可
啲host 好好人介紹好食既餐廳, 車埋我地去機場,又送野比我地
係有時約拎鎖匙等佢覆/等佢黎會有啲不安
係有法律同影響鄰居既問題
但係有幾可搞出大事,
你唔係半夜三更出入 好人好姐其實無人理你
唔好講到住airbnb純粹貪平咁狹窄啦
個種體驗住酒店同青旅一定無
我係美國撚 咦家去親旅行首先睇Bnb
有成間屋比你 感覺好過酒店好多

回番樓主個Case 兩萬yen唔貴 正常價 你話任佢開 開你廿萬都得 咁係你吹唧 咦家人地又無開你廿萬
Book左新宿Airbnb,初頭同host confirm我幾點到!佢都有覆!之後想問下周圍有咩野食推介、就無再覆我!呢排仲要好多airbnb比人舉報、依家勁驚好唔好cancel好
睇完post好想cancel

但佢已經過左我數, 我25號去 佢個網話五日前取消就有得refund

有無巴打知refund要幾耐呀?

我都搞緊refund

我諗緊好唔好cancel

但佢已經過左我數, 我25號去 佢個網話五日前取消就有得refund

我都搞緊refund

要cancel就趁早喇
上面有巴打話要冰島airbnb

Reykjavik
https://www.airbnb.com.hk/rooms/15626807

Akureyki
https://www.airbnb.com.hk/rooms/10662928
呢間對住雪山, 望到月亮升出黎同北極光, 極推薦

有人話住酒店好D, 又唔係貴
住得airbnb就係為左佢平
住airbnb既千幾二千蚊港紙一日
要住番有同樣質素既酒店, 要成四五千一日呀

咪係
二千尺對番二千尺酒店啦

我都搞緊refund

要cancel就趁早喇

唔明host搞咩唔覆我? 初初同佢confirm幾點到、佢都會即日覆....
租左池袋
兩公婆應該都係日本人
幾熱情,回都回得好快既
有埋網頁,有埋facebook page,呢幾日仲有更新緊
希望冇伏
租左池袋
兩公婆應該都係日本人
幾熱情,回都回得好快既
希望冇伏

咁應該無問題啦!
我個host唔覆我!一陣去到有問題唔知點好
多鳩餘 on9樓主

你揀得依啲地方住就知有咩問題架啦

有問題發生就梗係特別麻煩啲架啦

又要貪平又要酒店服務
租左池袋
兩公婆應該都係日本人
幾熱情,回都回得好快既
希望冇伏

咁應該無問題啦!

其實唔覆果d真係唔會諗住租
租左池袋
兩公婆應該都係日本人
幾熱情,回都回得好快既
希望冇伏

咁應該無問題啦!

比哂錢、confirm完幾點到、之後就無再覆
係咪呢排日本嚴打Airbnb?
租左池袋
兩公婆應該都係日本人
幾熱情,回都回得好快既
希望冇伏

咁應該無問題啦!

比哂錢、confirm完幾點到、之後就無再覆
係咪呢排日本嚴打Airbnb?

應該唔係,我上個月入境紙寫住址寫明airbnb 都無問題
12月book 哂新加坡

未Book 果陣好好佢知我地打算訓機場過一晚先就話如果冇人book 就比我地早一晚去訓 唔收錢
咁見間屋都幾靚就book 左

二月左右睇新聞話新加坡過左法例air bnb 犯法都即刻去問有冇咩問題
佢話冇問題

到上星期我問係咪如果冇人book 我地可以早一晚黎
問佢半夜答車黎會唔會打攪到佢果d
屌佢老味話佢要訓教 同話我R free 一晚對佢好唔公平
明明係佢拉高一下就已經係佢提議free 一晚
咁算 都唔係一個大問題 道個歉算啦諗住

過兩日聲都唔出cancel 左我個booking
到我問佢咩事先話比政府罰緊
係咪我唔係咁好彩睇到既話去到新加坡先知道冇屋住
最後焗住食返酒店算
我想知樓上中伏個d flat airbnb評級係幾多星,評價係點,係咪superhost?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞