我真心奉勸大家唔好住Airbnb

250 回覆
13 Like 96 Dislike
有啲長, 已盡簡短, 請見諒

是咁的
我朋友想係日本旅行果時同女友求婚, 咁我自己飛左過去幫手打點, 一行共三人
佢地住AIRBNB, 我住青旅
求婚就一切順利, 但當晚係心齋橋個女仔就比人偷左個袋, 乜都冇哂
重點係唔見埋佢地間屋條鎖匙

咁當晚就聯絡唔到個HOST (所謂已驗證既電話係打唔通的)
佢地係我青旅STAY左晚, 第二朝個HOST終於覆MESSAGE
佢反應係即刻話拎後備匙要錢(2000-3000 YEN), 咁都OK話哂真係整唔見左, 同埋佢地剩係想快啲可以入得番間屋, 行李係哂入面
但個host覆得好慢, 每次等1個鐘先覆一次
到最後佢Send個payment req. 係22000 yen (詳見下文)
無奈之下比左, 最後佢只係掉左條後備匙係信箱, 時間已經係夜晚6點

當然唔見左個袋係自己大意, 但意外既野真係好難講, 小偷, 老笠, 唔小心跌左, etc,
如果同樣情況但係住酒店, 相信唔駛搞到咁狼狽, 又唔駛比人噤住搶
而AIRBNB係過程中係唔會作出任何協調, 由得佢開價

相信我有生之年都唔會再住Airbnb, 因為根本對住客係冇保障

……………………………………………………………………
以下Host回覆點解要22000yen

您好!
我理解您現在覺得不可思議的心情,同時也為您的遭遇感到不幸。
鑰匙根據情況的不同價格會有高有低,如果是很便宜的鎖的話鑰匙也會很便宜。
很可惜的是,這間房的鑰匙並不便宜。
之所以我們會給出22000日元的價格,
是由於裡面包含了員工的誤工費,交通費等。
具體如下:
1.鑰匙費用 8260日元
2.兩名正式員工的誤工費(一人與警察交涉,一人趕去配鑰匙)
2000日元/小時x3小時=12000日元
3.由我们的公司前往配钥匙以及与警察交涉时产生的交通费用 2000 日元以上
我们很抱歉向您请求这个金额,但是因为处理您的事件,员工自己的工作完全停下来,他们需要在下班继续工作以补全之前的时间。现实上来讲,您需要为此负责。
谢谢

…………………………………………………………………

純分享, 不喜勿插
乜撚野鎖匙要8000yen咁貴
鑲金架?
係日本唔見房匙係好大件事 有d酒店要求你交房匙去接待處 返黎再問佢地拎
如果一切都係個host
試過喺歐洲airbnb個host no show
打左十鳩幾萬次都冇人聽
問左鄰居原來年中起碼有50條友中伏
根本嗰度係冇呢間airbnb
兩個月都黎緊airbnb仲未退錢
冇計鬼叫你整唔見咩
人地之後要換鎖唔駛錢?要做額外既工作收番錢都好正常
打左十鳩幾萬次都冇人聽

咁你最尾住邊
打左十鳩幾萬次都冇人聽

唔撚係啊?賤到咁
無得檢舉之類?
不過d錢9成9退唔到架啦
其實人地都講比鎖匙掟返落郵箱 就算住酒店都唔會比你拎出街

任佢開價都無可厚非
但錢比完仲要訓一晚街,用左全日等佢覆
我只係想帶出一樣,唔見酒店房卡相信簡單好多
住得airbnb預左比人禁住黎搶...
無計

任佢開價都無可厚非
但錢比完仲要訓一晚街,用左全日等佢覆
我只係想帶出一樣,唔見酒店房卡相信簡單好多

營運代理好難咁快覆你
佢有好多個盤一齊睇
之前泰國住
成條鎖鑰帶左返香港 上面個扣仲要房東巴黎買
試過一次,極唔愉快經歷,真係唔會再住,完全對客人無保障,出事果陣唔洗指意即刻搵到airbnb staff,我都唔撚明點解可以咁流行
講真都係住酒店穩陣,有咩火警呀地震呀唔舒服呀個d,都大d機會有人幫到你。Airbnb被人突然取消都成日聽,一係有d就要住到做賊咁(因其實個社區都未必鍾意有外來人),仲有最後一日寄存行李問題。
試過一次,極唔愉快經歷,真係唔會再住,完全對客人無保障,出事果陣唔洗指意即刻搵到airbnb staff,我都唔撚明點解可以咁流行

係呀...搵哂成個網都冇聯絡方法
肉隨鉆板上
住過日本、意大利同法國嘅airbnb
好彩地每次都冇不愉快經歷
喺Rome同Florence個host仲非常熱情, 自己做哂啲guide話你知附近有咩食有咩睇

係住Verona果次條鎖匙開唔到大門
好彩係個host走咗冇耐之後試下個鎖 (因為同host入屋果下個鎖已經唔係幾順)
如果遲少少通知個host佢已經飛咗去Brussels做嘢
住airbnb 真係好睇彩數
試過去紐約, 出發前幾日先通知話取消哂所有入住訂單
好在airbnb 有跟進同俾番張$1000 現金券當補償

前排去完冰島, 住左幾間airbnb訂既住宿
屋主都幾好人, 無不愉快經歷

住酒店唔係唔好, 係貴好多姐
難波心齋橋道頓堀一帶嘅bnb好多係黑道開, 根本黑道係商界奇材
佢地仲識用女人相, 作個假背景黎扮係海外回流嘅host, 最後有咩事個contact係男人黎

買樓做bnb, 有人租就賺租, 冇人租就用黎俾囡囡做出張扑野, 間房乾唔乾淨自己諗啦,

不過俾人偷鎖匙呢單係咪有預謀就唔敢講, 佢地應該唔會搞到咁複雜黎賺錢嘅
我日本住過無問題喎
係你唔好彩姐
我日本住過無問題喎
係你唔好彩姐

到有問題果陣已經太遲
我只係想提下大家有呢個風險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞