我真心奉勸大家唔好住Airbnb

250 回覆
13 Like 96 Dislike
幾次住都好唔錯 個host 會出黎接唔洗自己搵鎖匙
又乾淨又大 仲有好撚平
但一定要早幾個月book定同睇review
話人中伏on9果d希望你地永世住airbnb唔會中伏 事實上airbnb中伏既機率好高同埋支援非常差

睇評論,無得改無得呃
唔睇消楚就走入去
住hotel/hostel都有機會中伏啦
咪一樣book之前要做research
酒店一樣有你想像唔到既麻煩問題
話人中伏on9果d希望你地永世住airbnb唔會中伏 事實上airbnb中伏既機率好高同埋支援非常差

睇評論,無得改無得呃
唔睇消楚就走入去

其實 airbnb 你都係貪平先去姐
如果酒店同樣價錢 你都會揀酒店啦
愈平 風險就愈大 睇你肯唔肯承受
試過喺歐洲airbnb個host no show
打左十鳩幾萬次都冇人聽
問左鄰居原來年中起碼有50條友中伏
根本嗰度係冇呢間airbnb
兩個月都黎緊airbnb仲未退錢

唔係有評分機制?揀多評論同好評咪有保障
定條友買分

評論同好評點為之多?
打左十鳩幾萬次都冇人聽

定條友買分

評論同好評點為之多?

起碼十幾廿個啦
住hotel/hostel都有機會中伏啦
咪一樣book之前要做research
酒店一樣有你想像唔到既麻煩問題

明知+有意外+無查清楚
怪邊個好呢🤔

其實輕裝旅行、長途旅行、體驗地方生活人情,呢類唔帶貴重野上路既trip住airbnb都無所謂,你話求婚、shopping為主既人絕對唔適合住airbnb
依家先知?
入世未深?
根本好危險
無事係好彩
日本物價同人工係咁架啦
最好訂前睇下comment
點解帶條匙出街
放番信箱未幾好

其實輕裝旅行、長途旅行、體驗地方生活人情,呢類唔帶貴重野上路既trip住airbnb都無所謂,你話求婚、shopping為主既人絕對唔適合住airbnb

exact7ly
樓主唔應該一刀切勸人唔好住airbnb
而係要了解清楚個風險,承受到先好住
見到話求婚仲住airbnb,就知樓主朋友醒極有限
打左十鳩幾萬次都冇人聽

定條友買分

評論同好評點為之多?

起碼十幾廿個啦

除此之外你真係要望下人地寫乜
通常negative ge嘢好大機會你會係住ge時候都遇到
留名
日本次次bk咁滯 so far未中過伏
不過我每次睇都會check好耐先book , eg 有無負面comment, 係agent出租定房主自己出租, 出左事附近有無酒店可以快趣搞掂etc.
我都建議 其實budget唔係太緊 真係住返酒店好d 宜家好多商務酒店都做到好平 質素都唔差
我bk airbnb都係貪好多都有洗衣機可以洗衫

Same
條鎖鑰咁貴係因為呢類鎖無得就咁拎去舖頭copy
每一條都係獨一無二,有好強防盜作用
一般出產地係德國,仲要寄返去個邊配

佢如果承受唔到下個客都整唔見既話
好大機會你地走左之後幾個月都唔會再出租呢間屋
佢都好大損失,同倒蝕返俾你地無分別

求婚就希望樓主朋友自己睇實啲野
無人有責任幫你還原返一切俾你happy trip

比人偷野, 可以話抵死因為自己唔小心 (但唔好講到個賊冇責任)
住既問題, 我只係想講, 住酒店可以免卻左今次發生既問題
日本Airbnb係犯法(認真無知一問, 其實有邊個國家合法?), 出左事保險唔包, 日本差佬唔會幫你(今次已經係, 差佬話: you deal with your host, we can't help)
而Airbnb方面, 你搵到佢地先講

巴打, 純討論處境題:
如果不幸地發生係你身上, 個HOST唔係要22000YEN, 係要220000YEN, 你會點做

不嬲灰色地帶
你唔係貪小便宜就揀左住酒店啦

你book之前又可以自己做多啲資料搜集
如果220000 yen?
無咩如果

同埋好老實日本人好少咁做
其實人地都講比鎖匙掟返落郵箱 就算住酒店都唔會比你拎出街

咪就係
屌你自己問題賴鳩bnb

去日本十鳩幾次一次事都無

巴打恭喜你, 你條命好
你可以睇下其他回覆

你上任何一個forum都可以睇到啲人去旅行做準備幾垃圾
做得好啲準備就得
好驚住airbnb會嘈到隔離左右 但又真係平好多
永世都唔撚會用Airbnb
果時第一次用airbnb
去前兩個月book撚好晒
突然前四日佢cancel我張單
話咩personal reason
搞到我要捱貴酒店即刻book
仲要係好多人捧撚到上天嘅日本

留意番房東
日本人有保證啲
訂之前一定再睇comment,好似淘寶咁,要4.5分以上先係正常

利申:未中過伏
去過幾次日本都住airbnb, 最近個次每日轉城市所以book 酒店方便d
感覺而家airbnb 都唔係話平好多,平既通常都唔係市中心要搭返幾個字車,一係就係hostel 黎,又冇得擺行李,旅行寧願俾貴d 慳返d 時間。search 個陣有d 個價特登set 到好平,click 到入去先發現清潔費勁貴。
去之前又好不安唔知有冇伏,d 用品齊唔齊
btw樓主個case 其實即使住酒店,如果佢話換key 好貴要鋸你,一樣係肉隨針板上架wo

Airbnb 日本 住2層海邊獨立屋 2晚2300$
訓8個人
4房 2浴室
浴室有埋衡溫 較水
其實我唔知樓主係咩意思啦。
但如果係自己比人偷野既,我會報警先
同樣bnb講到明犯法,你都選擇去租既,
即係你自己願意去承受呢個風險,
我原本都想撐你,但睇睇下你講既野
覺得你有輸打贏要既feel
首先 個日本仔開個價其實合理
因為佢計埋extra既支出,即係要人返返下工
突然走出去配key比你 千四蚊HKD
有5舊水係key cost
的士錢 雜費各項各項
你去話人坐地起價之前
有無諗返自己當初揀bnb 咪又係貪平
咪又係覺得自己唔會 唔見野
到而家有事 就又呢又路
講白啲 無事既,係你好彩;有事既,怨自己貪平
你自己去選擇既。
同樣 我覺得係唔合理既,要你地足足等足佢一日咁滯
呢段時間,無任何support
而且佢地既時間要錢,但你地既時間都好重要。
所以今次教訓 寧願比貴揀酒店
因為出左事,有個保障同support

感謝巴打你覆得咁詳細
首先比人偷完野已經即刻報左警
我一路都講比人偷野, 貪平冇認真揀房, 全部都係我朋友責任
我亦都唔係去怨個HOST開個咁既價
我只係想同大家分享下, 其實住AIRBNB太多潛在風險唔值得搏

所以香港廢物都係跟番旅行團啦
夠曬保障
唔好又係國外揸車搵地方住啦

支援差係真
所以都係果樣啦
一分錢
一分貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞