我真心奉勸大家唔好住Airbnb

250 回覆
13 Like 96 Dislike
其實我唔知樓主係咩意思啦。
但如果係自己比人偷野既,我會報警先
同樣bnb講到明犯法,你都選擇去租既,
即係你自己願意去承受呢個風險,
我原本都想撐你,但睇睇下你講既野
覺得你有輸打贏要既feel
首先 個日本仔開個價其實合理
因為佢計埋extra既支出,即係要人返返下工
突然走出去配key比你 千四蚊HKD
有5舊水係key cost
的士錢 雜費各項各項
你去話人坐地起價之前
有無諗返自己當初揀bnb 咪又係貪平
咪又係覺得自己唔會 唔見野
到而家有事 就又呢又路
講白啲 無事既,係你好彩;有事既,怨自己貪平
你自己去選擇既。
同樣 我覺得係唔合理既,要你地足足等足佢一日咁滯
呢段時間,無任何support
而且佢地既時間要錢,但你地既時間都好重要。
所以今次教訓 寧願比貴揀酒店
因為出左事,有個保障同support

感謝巴打你覆得咁詳細
首先比人偷完野已經即刻報左警
我一路都講比人偷野, 貪平冇認真揀房, 全部都係我朋友責任
我亦都唔係去怨個HOST開個咁既價
我只係想同大家分享下, 其實住AIRBNB太多潛在風險唔值得搏

首先你都明係日本唔合法
所有host都唔會親自出面
方便係有代價

酒店收得你呢個價又唔做執房,要幾嘈有幾嘈,24小時有人係counter,要加被就加俾你
你估500蚊真係有李嘉欣?

我幾次都係host出面
日本次次bk咁滯 so far未中過伏
不過我每次睇都會check好耐先book , eg 有無負面comment, 係agent出租定房主自己出租, 出左事附近有無酒店可以快趣搞掂etc.
我都建議 其實budget唔係太緊 真係住返酒店好d 宜家好多商務酒店都做到好平 質素都唔差
我bk airbnb都係貪好多都有洗衣機可以洗衫

Same

日本好多酒店/旅舍都有洗衣機架
有無人試過住d cm呀review呀都好好嘅都出事?
日本好似打擊緊Airbnb

同埋我見好多中國人去日本開民宿同呢類出租
住左十幾次一次出事都冇
係咪樓主on9
住左好多次bnb
都叫做未中過伏
只不過好多都圖片只供參考加埋同自己想像有出入

其實bnb揀得中真係有個屋主起度同你一齊住既都幾好。可以吹下水咁。有咩問題都可以搵到個屋主。

而純粹去信箱拎key呢啲濕鳩bnb就麻麻地。根本等於無人服侍你既酒店。如果係共用 廚房 廁所就仲衰
去過幾次歐洲都無問題 係barcelona有次假相 同女朋友都笑撚左 其實睇rating同小心啲check下條友個profile 短住幾日都ok嘅 係英國讀書 飛去歐洲玩都係幾十磅機票 住兩三日酒店一定貴撚過曬你所有費用 所以我覺得短住bnb其實無乜野既
支那台灣港蝗係屋主既機會好高,去東京大阪唔會airbnb
其實正常都唔會expect呢d網站平台 客服會出面 會幫到手 都係直接搵戶主deal

你可以話佢有進步空間 但係道理就同廉航delay一樣 一分錢 一分貨 有心理準備服務差
睇完post好想cancel

但佢已經過左我數, 我25號去 佢個網話五日前取消就有得refund

有無巴打知refund要幾耐呀?
日本次次bk咁滯 so far未中過伏
不過我每次睇都會check好耐先book , eg 有無負面comment, 係agent出租定房主自己出租, 出左事附近有無酒店可以快趣搞掂etc.
我都建議 其實budget唔係太緊 真係住返酒店好d 宜家好多商務酒店都做到好平 質素都唔差
我bk airbnb都係貪好多都有洗衣機可以洗衫

Same

私人洗衣機唔係好敢用
一分錢一分貨
試過住五日,其中兩日跳左fuse...凍到仆街
以後都係住酒店
去旅行都係想放鬆下
唔想俾啲萬一嘅事情搞到頭都大埋所以好少book bnb
有時唔一定係host 有問題
好似漏水塞渠咁想換房佢都換唔到俾你

最慘host 都有自己生活
有事要搵佢通常都好難
有次去個地方果度好大部分都係自家民宿嚟
而且又方便景又靚
我住果間個host 亦非常好人
但第一下去到㩒咗10分鐘門無人應真係有啲唔知點好

原來個host 去咗沖涼

講起沖涼有次間房連浴室
作為香港人就比較夜瞓
夜晚沖涼先發覺熱水唔係好妥
但host 一早就瞓咗咁梗係無謂嘈醒人

呢啲都係bnb 同酒店旅館service lv 分別

除咗住
仲有另一樣唔好慳就係保險

我試過唔見passport
淨係要報驚無人帶路翻譯已經頭痕到不得了
仲有額外住宿洗費
申請臨證嘅錢
上唔到機臨時買過張機票嘅錢

保險除咗減少錢銀上嘅擔心
最重要係有人可以contact 立即幫你打點香港一切
提供當地嘅資訊幫你
提醒你要喺當地保留咩文件準備claim 錢
甚至匯錢俾你應急

但一定要搵agent 唔好買pool 尤其銀行果啲
我試過打去佢幫唔到手不但只仲乜都慢慢嚟
打每次接嘅人都唔同
打咗幾百蚊長途結果叫佢聯絡我寫好嘅緊急聯絡人都無做到

返到去claim 錢條友仲話我好醒識得準備晒啲文件
我即刻屌鳩佢 (雖然佢唔係電話幫我果個)
我同你講有大部分都係中國人開
試過係日本 夜晚去到開唔到樓下大門個鎖
(無保安係入面)
問出租個條友 佢一路强調打佢比個個密碼就得
但係點試都唔得
好彩最後有住客返黎
話無用密碼好耐
插條鎖匙入去某個位就開到
其實樓主住果啲唔係民宿又唔係旅館
只係非法出租地
睇個host打簡體似係大陸人多過日本人喎
btw airbnb一定要簡super host同留心睇返人地d comment
如果大多數人只係讚交通方便同個host好人而冇講過有關間屋既野基本上都伏伏地
so far我book過咁多次乜事都冇
黎緊6月會去大阪,有無巴打有咩介紹
我又share下我一次既經驗
住左一兩日相安無事
有次出遠門 屋主話間屋唔小心租左比另一條友 要我兩個鐘番黎幫我換另一間 我話痴撚線架咩 我唔玩即刻番黎 都要兩個鐘車程 我話我起碼6個鐘後先番到 佢話唔撚得 跟住拎匙入房幫我同我阿媽屋企人執哂d野搬走佢 興撚到我火屎 打比airbnb 佢同我講 叫我繼續住 可以留個負面comment or 剩底個兩日幫你cancel 你自己搵地方住 嘩 屌 or 你同owner deal,睇下佢有咩補償你我當無收過你投訴
airbnb服務真係世界級 個時條亞洲熱線搵條鬼妹接聽

最後講句 住airbnb 仆街唔好喊 唔會有人幫到你的

利申: so far 租過超過20次airbnb 都算幾有經驗,大部份情況都好滿意
住過,雖然都冇中伏,但諗深一層都係咪再試
有起事就麻煩住酒店起碼少樣擔心
試過提早四五個月租日本個airbnb。
但入住前三個月睇啲新既評價 九成都係劣評。
我聯絡個房東向佢反映,佢直程刪除左個房源。
我要求退全款,個客服話幫我唔到。
最後有二千幾係拎唔返

泰國都租過民宿,入住後先知道同層有裝修,
朝朝早俾裝修聲嘈醒。

以後都係揀返酒店住算。
旅行唔想掃興

啱啱去完曼谷,我住嗰間又係樓上裝修,朝朝早俾佢嘈醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞