2020 City Taught Master

950 回覆
4 Like 46 Dislike
我都係COMBINE MODE, 有咩唔同
BTW THX CHING SUGGESTION
要咩資格
發現ppm所有科都夜晚工又揾唔到
有無人知如果今個sem唔讀個科 咁下個學期/下年點知會唔會開個科??
香港人就得
使唔使指定係邊個課程?
對對對, 你個 Programme outline 上面應該有寫到
邊到寫啊
類似係leaflet 咁GE 野,有曬你個programme structure 同 course, 自己搵
喺政府個網定係學校個網?謝謝您!
data science 要咩底先讀得黎?
我諗少少數底 大量programming底
學校個網, 我都係9搵
唔排除有人係咁,但又無咁誇張,唔係敢唔敢,係無需要(雖然做到仆街,佢啲功課好多都係要你trail sand errors,好磨滅意志,特別係聽朝仲要返工
就係你可以讀早上同晚上既course,如果你要學生八達通優惠就是轉返full time,但佢會pre reg朝早科比你,我諗呢個係唯一分別
未有工, 都係番早上啦
如果你真心行data science hard core路線,會要求好重數底,你要讀Machine learning, image processing之類,佢地assume你識calculus, linear algebra,multivariate Gaussian,program係基本tools,所以唔會教,佢地用python / c++多,基本上都係train呢樣train果樣,image processing之類。

不過今年重數果科machine learning 好似轉左去新開嘅AI stream

如果你係hea底路線,做個假data science人,識program加高中數學就夠做
同埋大家如果係讀cs,degree係cs底,記住開sem要transfer credit,最多trans 3 科,即係讀7科,會平好多
你每個sem都可以轉一次,所以唔洗擔心
同埋想追distinction嘅朋友要有,3.5 up,credit 3.2 up,最後係pass
我都覺得佢有啲串,我有朋友本科degree 2nd low佢都唔收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞