raspberry pi 4用家討論區

615 回覆
39 Like 6 Dislike
ssh 入去,執行

sudo halt

免麻煩可以喺電話裝個ssh remote app

iOS ssh remote https://apps.apple.com/hk/app/ssh-remote/id931573495

android ssh button https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pd7l.sshbutton&hl=en_US

輸入番Raspi LAN IP, 用戶,密碼及條命令,save咗變成粒掣,以後撳掣閂機
得咗!仲好方便添
唔該曬

但熄咗之後Pi個風扇仲郁,仲有盞紅燈著住
係咪正常?

如果係呢個情況下,係咪都可以remote開機?
正常,你可以掹咗條供電usb 線,下次插落去就係開機
系統已停但電未停嘅
感謝解答

照咁睇長開住好似仲冇煩😂
用緊ubuntu 20.04
長開穩定過raspbian os
但有冇辦法裝落SSD到?sd card超慢得20MB
唔知用官方果個方法得唔得,但又好似只適用係raspbian os...
你可以買個AC/DC usb type c插座,3A有開關嘅,就啪粒掣有電冇電就得

pi 冇電源開關,只係可以關閉系統
ubuntu 20係咪一定要用8gb
4gb會唔會好lag?
我部pi係4gb + 32gb sd card
裝ubuntu 20.04連desktop既話好lag
唔裝desktop,用docker裝d image做media server / bt下就唔lag
我長開最想要穩定
我冇玩過8gb,唔知8gb會唔會順d
不過8gb咁貴我寧願加多小小錢買塊AsRock J4105-ITX做server
新手屌左部2gb
諗住自己用3d printer印殼
我見華輝都有8GB 版.
好似賣688
見過,貴成百幾,幫襯RS 好過,有貨嘅話通常第二日送到
我裝,好慢,慢到用唔珧
Pi3b 唔support?

係,送貨好快,買左個8G ram黎做node red dashboard
想整個水bump, 唔識電子嘢,有冇人知點整?
lm
講詳細少少個應用係點?
micro processor同 micro controller係有分別
網上都有類似既野, 叫plant watering
用ardurino 加sensor去量度濕度, 當濕度低時bump水
就係咁, 我有興趣試整, 但完全唔識電子野
去過鴨記睇D 零件真係黑人問號
其實跟住做應該無問題,sample code/library都有,相信難度在於接線。。。要整得靚就買啲好嘅工具同 terminal接,如果無要求就隨便買啲"jam"玉扭實啲線就可以
完全唔識電子嘢,都唔知要買咩同點駁
https://create.arduino.cc/projecthub/neetithakur/automatic-plant-watering-system-using-arduino-uno-8764ba
齊曬料, 唔想出街搵可以上mouser / RS / digikey 度order

ps: 唔想騎劫raspberry個post, 工業控制可以去依度傾
https://lihkg.com/thread/2014669/page/13
邊度可以搵到教點駁D 線,D 電子圖點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞