raspberry pi 4用家討論區

615 回覆
39 Like 6 Dislike
正常版就未必得
但IOT就好大機會會得
想問下pi4夠唔夠睇YouTube? 聽講之前有問題,但好似fix咗。

同埋想問下用browser播啲1080p或者720p嘅夠唔夠做?

諗住整隻multimedia box, 搭隻2.5吋external hdd,仲可以睇戲。

但驚效能唔夠
可以但個效果麻麻
用嚟做文書或者打下程式ok

攞嚟享樂未必太得
宜家仲未搵到隻靚仔tv box做到以上嘅嘢

本身仲諗住少少錢試玩下

利申:普通用家,但有少少電腦知識
睇網頁唔錯 youtube full screen ok
係html5有問題 玩dmm 網頁遊戲好似艦娘
會係咁閃,貼圖錯曬咁
openhab 玩吓 home automation
行咗一兩年無熄過機,算係咁
可唔可以講下隻大牛點做?

依家兩隻pi, 一隻zero w 行pihole, 一隻3b 行 nextcloud,隻nextcloud 唔用原裝牛一定under voltage 咁滯
想整多隻pi 4玩 nanosound
Pi整嘅DAC? 巴打勁抽
淘寶大把
唔開風扇好熱 熱天點算

加個風扇 到夜晚好靜時又有啲低頻風扇聲
可以,轉左SSD後read/write score 升左17倍左右
隻raspi 4而家拎黎行緊nextcloud+pihole+home assistant+homebridge
細風扇仔其實聽唔到聲架喎..除非你放到好近..再唔係行WIFI拎出龐囉,插電就得
裝到,不過垃圾lag爆又多bug,ARM用返linux啦
raspi4夠
如果純play media用KODI會好D
裝 RetroPie 打舊 Game 一流
唔該
我做法係一隻Dell 12V18A牛
加一個食12V DC Input嘅USB牛
由12V牛出嚟之後一開三
兩條畀router+modem一條畀USB牛
之後只要唔過隻USB牛限制
後面堆嘢想點插都得
同埋用短的嘅USB線可以減少損耗

另一個做法係用電腦牛
只要將PS_ON同GND駁埋一齊隻牛就會長開
有齊12V 5V 3.3V而且一定夠力推堆嘢
不過啲線就難搞啲
同埋貴
官方Support?
retropie係咪玩唔到 ps2 game架?

Pi3
No la,自己改
Raspi 3 + kodi 用嚟當mini player其實都好順
剛剛試咗

壞o左部老爺 Linux Notebook,今次改用Raspberry Pi 4 model B做Linux desktop, 除o左browser睇youtube 1080P會lag之外,其他冇問題,改720P會唔lag

硬件辨認正常, 部DAC插入去正確認得製造商同型號, raspbian OS辨別硬件能力同volumio差唔多, 唔知USB 3.0 o既blue-ray碟機得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞