raspberry pi 4用家討論區

615 回覆
39 Like 6 Dislike
現貨深水埗都有, 好似4B黎
有部3B以前屋企人做FYP剩落
原本打算比老母插落電視睇黃viu劇
點知720p個下都lag
最後都係放棄擺公司玩octoprint算
早幾日買多個pi 3 a+, 上午8:00落order, 下午5:30送到

https://hkcn.rs-online.com/web/

個殼就遲多3日
唔該晒
收到,唔該你
近西九方向有間賣CCTV,STEM
買左部pi 4b
諗住裝libreelec + omv 不過唔知得唔得
網上d教學通常都係Raspbian Buster Lite + omv
或者有冇辦法裝左omv,然後可以駁hdmi去電視睇hdd入面d片?
裝o左KODI咪可以用HDMI 駁去電視機睇, 不過裝OMV 好多用Plex media server, omv + kodi 佢o地唔recommanded

https://forum.openmediavault.org/index.php?thread/14714-omv-and-kodi-in-one-possible/

raspbian buster裝kodi 駁去電視機, 安裝埋NFS/Samba server, 基本上就有 file sharing, 其他想用o既咪安裝落去
too expensive,賣580, 殼就幫襯佢

rs hk 4XX送上門
收到

咁我係咪訂塊4B, SD card, mini hdmi就搞掂
Ac adapter 是但搵個電話果啲都得,應該
殼另外再賣
pi 4唔好買原裝殼, 散熱唔掂, 去ssp華煇買130蚊o個隻散熱殼, 或者amazon 買

https://www.price.com.hk/product.php?p=436146

我用緊, 散熱能力唔錯
AC adapter買原裝, 電話o個類出唔足3A, mini hdmi腦場買定幫襯佢冇所謂, 加張mirco sd 128GB, 腦場賣100~110蚊, 夠晒, 殼唔好買原裝, 睇樓上
感謝
mirco sd card容量睇你要個pi做乜,如果係用作專用audiophile, media centre,file係經NAS或router拖住嘅usb 硬碟拎,16GB都有多,如果係desktop/bt box ,買128GB唔貴,唔使就住用file搬嚟搬去
巴打玩pi玩到好勁想請教下你
如果os 係 desktop既話
個os裝落usb ssd 同裝落sd card用落速度上個feel大唔大?同埋係咪用usb ssd 開機既話點都要長插sd card?
如果os裝係sd card,當sd card 最快得30MB,網速同usb hdd都過100MB,咁用samba share hdd入d file個速度會唔會限制係30MB?
冇ssd 試,理論上mirco sd card唔止,張card 面寫80MB,有啲高速寫100MB

使用上唔會有乜感覺,除非經常大型檔案抄寫
得2隻3B有無得傾

我見有人話拎部4B做ipad developer accessory, 有無人玩過
你裝android定係raspbian
裝過幾款Android os都lag到爆
有d又唔support full hd output
諗住raspbian最stable但都唔得
係cpu performance同埋decode speed問題

聽聞有人寫左個program可以係browser做software decoding
但只限pi 4用
ubuntu定raspbian好
主要做nas+vpn server+docker deploy下野
兩個都係debian based我估分別唔大,不過raspbian好似得32bit,64bit要set d嘢
利伸:完全唔識Linux
我自己就raspbian + mov + kodi + 一堆docker咁
USB boot 講要更新講到出咗成年先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞