raspberry pi 4用家討論區

615 回覆
39 Like 6 Dislike
有無人好似我咁當RPI Desktop咁用
暫時用落Rapbian都無嘜大問題

但無Dock同App Launcher
而Resolution最大得1440有啲唔方便
用左嚟砌個nas, 裝好os 未正式用
Pi 好似usb bus得一組,如果駁兩個hdd讀寫都會好慢
點會無,裝咪有
wifi 成日斷又駁唔返,下下都要reboot
Lm
玩具
用黎做pihole + unifi controller
不過IT白痴搞左好撚耐先搞掂, 而家唔用隻controller都唔開機, 打算之後淘個架裝好佢先再搞過
用usb mount hard disk 搞 permission 搞到想死 原本想拎黎做bt 最後放棄左 同埋 pi好似唔多夠電推 hard disk 插住hard disk試過boot 唔起
裝volumio播歌用,另一隻裝nextcloud取代dropbox,插隻2tb external hdd

個touch mon 係淘寶?
4B 用藍芽駁speaker得唔得?
Yes淘寶
Volumio就緊係駁dac出聽flac啦
諗住去RS買返塊黎玩下
做下啲簡單 control project
而家又可以整個音樂箱先
我都係一隻volumio一隻home assistant 一隻nextcloud+pi hole
nextcloud 有無得BT
無,要bt裝transmission 啦
想問下raspberry上面起個windows vm得唔得?
sudo chown 你個名:你個谷 /media/你個名/隻碟個名

隻碟要輔助供電
我用一隻大牛推晒光纖modem+R7000+兩隻SSD+一部Pi4+一部Pi3b
用緊PI 4b 4Gb, 但淨係裝transmission 同AdGuard home
太多Ram用唔著好浪費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞