raspberry pi 4用家討論區

615 回覆
39 Like 6 Dislike
係咪你條cable得100mbps
我裝app,因為得自己用
只要喺kodi嘅服務開番web 控制,同允許本機以外嘅軟件空制就得。 iOS嘅

邊度有m3u list 同埋點加個表落去
追番上面post有
SSH copy and paste?
唔使ssh, 安裝o左chinese addon就得,如果怕痲煩,VLC都播到

打開VLC, 選單揀 media -> open network stream, 如圖

撳play, 畫面見到撳圈住個loop掣,如圖

撳隔離粒選單掣就會見到playlist, 如圖

選o左台double click個畫面就會full screen, 再double click會變做視窗如圖二

安裝kodi addon跟上面裝crew addon個link咁做,可以下載repo o既zip檔本地安裝o既
除o左 ios o既VLC好似唔得,任何系統VLC都播到m3u o既m3u8 stream

btw, 做緊年代向錢看

raspberry pi 2/3/4都可以玩好多o野, 做desktop就一定係4最好,4GB RAM相當好使,頭先開住VLC, 一邊用chromium回post, 再cap圖,用GIMP圈圖o既掣,原全冇問題

我計o下數呢套新機

raspberry pi 4 b + 原裝殼 + 原裝電源線 + mirco hdmi to hdmi線 560左右
Asus VZ239H mon 內置喇叭 999
mirco sd 咭 128GB 107
Logitech wireless keyboard連觸控板mouse , 以前買落, 270

全部夾埋2000蚊咁上下, DAC+headphone amp+耳筒就唔計,非必要o既

咁o既價錢買唔到乜o野,所以我覺得抵玩,raspi好襟用,唔壞o既,我個2代仲用緊做CAS, headless audiophile, 都好多年
頭先打開個殼,用手指掂o下粒cpu, 係辣到自動縮手,冇散熱真係好熱, 6X~7X C

寫o左個簡單shell script, check 10鑊

#! /bin/bash
# check raspi 4 temperature 10 times

min=1
max=10

while ((min <= max)) 
 do
  printf "${min}. " &&  vcgencmd measure_temp
  ((min++))
done

咁要考慮換個有heatsink散熱o既殼,天氣未熱都咁,夏天冇冷氣會唔會hang機?
想用黎做Android box 黎睇電影(用電視睇)可以點做?
用把USB笆蕉扇吹住佢,溫度落番去54C
買條mirco hdmi to hdmi線接電視機就得,買多個無線飛鼠做remote
有無教學
下面有
如果買pi4, 最好買個散熱o既殼,今日廿度佢跑firefox睇youtube熱到煎蛋都得,RS-HK冇齋heatsinks o既全鋁殼賣,有風扇o既我唔想, amazon US暫停送香港,淘佬從來冇幫襯過,過兩日出ssp睇o下有冇? 冇就RS-HK買個有風扇o既, 係嘈小小

有冇人攞來做smart home control 有一大堆Zigbee sensor
玩homebridge
識寫program(e.g. Python) / data analysis仲好
GitHub 大把嘢可以玩
想玩但係冇時間
想買部zero W 黎玩 香港好似周圍都無貨 又唔想去垃圾淘寶買
鴨記華輝有成set pi 4 fanless heatsink賣, 好似$140

我冇比較過其他地方,唔知抵唔抵
貴到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞