raspberry pi 4用家討論區

615 回覆
39 Like 6 Dislike
如果你o既raspberry pi係headless o既話,好似我個pi3b+咁,純用ssh login,做BT機之類長開, 用nordvpn就要改為背景運行,同logout ssh唔會斷開,就要咁

斷開nordvpn就用killall命令

貴啲但係靚
headless o既raspberry pi最常用我估BT機係其中一樣

想買黎行octoprint想知佢出機cycle係幾時,而家買會唔會無耐又出4B+
答唔到你,但佢無幾耐之前先出咗4b v1.2整返好type-c個問題
4b買完一部想買第二部,一部長開server一部當desktop

試過裝好多KODI build都online睇唔到戲
係咪要用VPN先得?
我用官方推薦嘅kodi libreelec有pvr client喎,我直接揀裝就用到,kodi libreelec直接burn落sd card已經可用,最方便
Pi hole 用zero都夠,用3浪費咗
我都兩部4b,一部nextcloud+homebridge
一部kodi
兩部3b+ 一部home assistant 一部加l2c dac用volumio
Zero w就pi hole
本身raspbeery pi 就係浪費錢架喇
應該唔係, link唔係100%睇到, 有唔少冇share出嚟, 如果係落畫冇耐嘅多數有有效link
玩具嘅嘢又好難講係咪嘥錢嘅,最緊要你enjoy 啫
邊到可以買zero
又一隻
淘寶
整咩今次
寫o左個簡單shell script ,方便o係raspbian 連接nordvpn,咁唔使下下打command, 會隨機選sg,hk,jp或者kr既 vpn server

code -> https://pastebin.com/raw/BnE3P9Zk

執行畫面,擺係桌面

如果連接左再撳連接會通知,唔會重新連接
我想用黎寫bot (類似炒iPhone 個d)
純粹為興趣學 但唔知點入手
學python?
python好d , 因為好多人寫好晒"配件" , 組合吓就用得, 當然其他語言都寫到,或者可能麻煩多少,python網上好多資料教學, google吓就有
如果學寫program, 買個Raspberry Pi裝是但一款Linux, 確實係抵玩, 我自己都唔知幾耐冇寫過shell script, 對上嗰次好似係寫asus merlin router 安裝shadowsocks-libev自動script, 起碼年幾前

噚日睇吓有冇zenity 圖型組件, 原來有, 唔知係無意中安裝咗還是default?
咁就寫個簡單shell script, 方便吓自己同當練習下
其實可唔可以用尿袋(support PD)供電?
如果可以既話一個20000mAh既尿袋大約可以用到幾耐?
可以,但要肯定尿袋出足A數, 官方耗電列表

https://www.raspberrypi.org/documentation/hardware/raspberrypi/power/README.md

我個raspberry pi 2用o黎做music player, headless o既, 就係用尿袋玩, 20000mAh以前我有個,已經跌爛o左,出2A可以播10個鐘仲有剩, 根據尿袋上面o既4粒顯示燈仲有一粒未熄, 不過冇任何USB o野插o係pi

Pi 3b+而家用拖板提供o既USB叉電, 拖板出2A, 插o左一支64GB USB stick, 就唔夠電, 3b+要2.5A, 所以有warning, 輸入 dmesg就見到, 呢個係headless server

mb
估計CPU降o左速, 不過尚用到算穩定就唔理, 主要做proxy同少量BT

pi 4b 用原裝pi插頭供電, DAC, CD/DVD writer o係pi拎電, keyboard同mouse o既bluetooth接收器用少量電, 原廠插穌就冇問題

如果係想做headless music player, 咁就買Pi zero安裝Volumio, Archphile之類用尿袋最好, 呢類Linux Audiophile用好少RAM同CPU資源, pi zero發熱輕微, fanless最適合

archphile以前用o係pi2時, ssh入去睇運行系統用幾多, ram只係用10MB內,CPU 用1~3%, 已經搞掂, 而家轉用volumio, 資源多少少,但都係好少

所以睇你買咩野pi型號同做乜, 如果係pi4b Desktop, 尿袋就可能唔掂
話說我都考慮買個pi zero w, 加DAC hat做流動music player, 尿袋搞得掂,有WiFi可以播NAS o既loseless music, 唔使風扇安靜好多, pi zero w做呢類應用綽綽有餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞