raspberry pi 4用家討論區

615 回覆
39 Like 6 Dislike
我覺得定位都係做下簡單智能家居野
/
比人玩下簡單砌下機著下mon裝下os/run下d 簡單program咁
想問下如果響屋企 connect 同一個 wifi 就可以 SSH / VNC 去控制部 pi ,但如果出咗街,仲有乜辦法可以遙控部 pi 呢?
vpn
Bluetooth network + VNC
經router VPN,咪內網,可以照樣ssh

我都係咁login transmission 同用ssh,所有嘢外面唔可以連接,要用router vpn先,咁最安全
有NAS都得,總之router設置咗內網裝置可以互相連接就得
想將部 pi 用嚟 BT,但原來要搞一大輪好麻煩,我睇咗好多個網,試咗好多次都仲未整到

有無邊個 software 係易搞 d 架?
一鳩樣買完玩左幾次掉埋一二邊
上網睇住step by step都唔掂?
一係裝omv(OpenMediaVault) (nas用嘅os)
再入去裝plugin
有部多咗嘅pi 3b+
想用佢嚟開一個完全隔離嘅wifi
假設呢個wifi係192.168.2.x

結構:
Modem - R7000(192.168.1.x) - pi 3b+同其他device

想做到嘅效果:

192.168.2.x唔可以access 192.168.1.x包括router

除咗pi 3b+本身之外其他device亦都唔可以access 192.168.2.x

DNS會fix死用OpenDNS

any idea
Raspberry Pi 仲未去到可以直播
佢地整呢啲嘅目的係鼓勵編程

但如果下一代可以快五倍以上...
Jetson Nano
A57
GPU又可以嘅

促進競爭
thx 終於明點玩
我之前以為裝完之後會有個 software 響 menu,但就揾極都揾唔到,以為整錯咗
會員 #52939 地剷霸權
支那打手嚟,佢力推支那驚

(I/A) Eve Echoes 真正既星戰開波啦
https://lih.kg/2171686

boot 唔到機,出個咁嘅畫面…係張 sd 卡死咗?定係塊板死咗?
用另外一張SD card試下boot唔boot到。

如果有另一部機行Linux,試下行fsck去check下張SD card。
巴打唔該哂,轉咗插隔離個 HDMI就搞掂咗
睇嚟應該要 format 張卡重新再整過

事緣尋晚想試下解決 VNC viewer "cannot currently show the desktop" 呢個問題
但每次我 sudo raspi-config > Advanced Options > Resolution 佢就跳返出去加 hang 機,咁我咪掹電線熄機囉,唔知係唔係因為咁整死咗張卡
早排入咗手部 Pi4 (4GB ram),
目標做個 android TV box ,用手提電話當遙控睇 Netflix
個過程其實幾有趣

分別試過
LineageOS 16.0 Android TV (Android 9)
LineageOS 16.0 (Android 9) 再搭 tv launcher

LineageOS 17.1 Android TV (Android 10)
LineageOS 17.1 (Android 10) 再搭 tv launcher

但都係唔可以直接係 play store 裝 Netflix,
原因係 Netflix 唔容許安裝係非 android 官方受權嘅 OS (好似同 DRM保護有關)

試過用 Magisk ,點知裝嚟裝去都係 Error 1 (又搵唔到個 boot.img)

搞完一輪,發現有方法睇到 Netflix :
1) AptoideTV 裡面有一個 Netflix版本
2) 用 Apk 裝 (只有 V. 7.68.4 build 38 35048 睇到)

但係呢兩個版本都係 pad / 電話版,要用滑鼠先得
而且行 LineageOS 16.0 畫質仲會差少少
但行 LineageOS 17.1 電話 app就遙控唔到

既然用 app唔得,就試下當個 TV box 係 chromecast 咁用,將電話 cast 去電視.....

結果係......
無論用 chromecast 定 mirror cast,用乜 cast app 都係射唔到去電視嘅
原因係cast功能唔支援冇認證嘅 android OS

退而求其次,轉用 libreelec (Kodi V18.8)
用 Kore app做遙控冇問題

但咁啱得咁橋,
早排 Netflix有更新,唔可以直接用 addon登入
要係經 Browser 做個 Authentication.key 先可以登入,
而且個 Authentication.key 得5日,之後要再做過
但總叫睇得到

世估唔到,用 pi 當 TV box + 電話當遙控睇 Netflix呢個目標,會搞咁耐先睇到
但係個過程對我呢個 pi新手嚟講,係幾好玩同有挑戰性嘅

就咁掹電線熄機係有機會搞壞個file system。你肯定改resolution係hang機?下次試下set up ssh先。如果電視無野睇就ssh入去。
been there,done that。以前用過部odroid裝Kodi,不過而家TV box我就會買現成嘅,因為有remote。人地嚟我屋企,唔通我要俾我部電話佢轉台咩?我用Nvidia Shield超滿意。不過嚟緊會買多隻Chromecast w/GoogleTV俾第二部電視用。
話係響 ssh 度搞,佢跳返咗出去仲無晒反應

不過尋晚 format 咗張卡重新整過就無事
想問下我 monut 咗個 HD 去 mnt 呢個 folder ,但當我想 del 呢個 folder 入邊嘅 file 時就出現 “unable to find or create trash directory”

想問要點樣搞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞