raspberry pi 4用家討論區

615 回覆
39 Like 6 Dislike
理論上14都應該得啦
但太多核無嘜優勢,維持番4核可能仲好
宜家Amazon加返價
上年買4B 4GB 都係$55 重有免運費
宜家要$70了
你指Raspberry Pi 400?
唔係 齋板 4B
想整個DAC駁去喇叭
係咪用Zero W都夠?
加個DAC HAT
Hifiberry 係咪都ok?
Pi 400 齋機都炒到100USD

https://www.amazon.com/seeed-studio-Raspberry-Personal-Computer/dp/B08T6KSF7F

Amazon唔一定平。有時出邊鋪頭連運費都平過Amazon Prime。

https://vilros.com/collections/raspberry-pi-400
想問吓如果我裝咗raspbian os 用來裝magic mirror

咁如果我要用home assisant,係咪一定要用docker?
有無人試過自製router?
想土炮個lte router 番公司用
想問下raspberry pi大家都係唔係呢到買
https://hkcn.rs-online.com/web/c/raspberry-pi-arduino-development-tools/raspberry-pi-shop/

同埋洗唔洗專登買個風扇仔(我諗住買4代rpi)
用黎host細server 應該就唔高load
4代就咁開著,咩嘢都唔行,粒U都熱到hihi,但佢唔會話熱到行唔到
大家係邊到買pi
諗緊買synology nas還是rpi 4b
其實有咩係NAS機做唔到而rpi做到?
Amazon (我住美國)
rpi 有事壞左就重裝過
NAS assume 入面有重要data, 就唔好攪埋一齊
師兄最後有無用到黎做streamer?
暫時用番mac聽歌
volumio d 聲唔岩聽
picoreplayer 行wifi 搞唔掂, 遲d set 番隻mesh router 再試
依家係咪全球都無曬貨?
話說呢到有冇人玩NUC或類似既野
岩岩發現raspberry pi 400個spec係靚過raspberry pi 4b (4gb)
仲要平D 諗住買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞