raspberry pi 4用家討論區

614 回覆
39 Like 6 Dislike
用咗幾個月RasPi4同RasPi3 a+ ,WiFi 接收力3a+好過4, 同一間房同一個router,接同一個5G channel,4大多數情況收少一格,3a+係收爆嘅

非常奇怪,3a+嘅WiFi 穩定性仲高好多,未斷過,pi4反而有一次半次,三個pi 長開,3a+一個裝咗volumio,另一個係raspbian lite headless server

pi4 做desktop
我pi4 裝raspberry pi os lite做headless server
wifi speedtest未試過過100Mbps
將個RasPi 3a+ headless server裝埋raspotify, 用條AUX線連接個藍牙喇叭仔, iPad spotify射過去播

個藍牙喇叭係JBL GO2, 舊八水, 用Pi 3a+唯一嘅USB port叉住電用
順手裝埋個airplay receiver 上去,呢個pi3 a+唔lag, pi4 desktop就lag, 一樣咁裝嘅 原因不明

Pi 4 目前試過 Twister OS 最好用順暢,而且keep住有update,簡單到我屋企人都識用去連上NAS係電視播片睇。
前前後後買左3個Pi 4B 喺度, 其中一個加個原廠7" touch moon用黎收BME280 溫濕度, 其餘兩個唔知做乜好
橫掂都係, 裝埋mpd上去做webradio

連RasPi4 desktop都裝埋

裝Volumio, 買個Active Speaker有DAC o既就係CAS

或者headless server
正考慮緊買一部返去放響屋企 BT download AV 用
夠位咩sd card
打算加多隻手指,本來諗住用 ext HD ,但上網睇話 pi仔唔夠力推個 ext HD
我駁左兩個3.5"HDD bt av,爆左就用rclone up去google drive/onedrive,用notebook牛+一開二果d圓頭dc線比電,pi用返電話火牛
諗緊有冇可能用一隻牛推晒所有嘢,我試過用電腦火牛但唔方便同太大
部 pi 仔用尿袋夠唔夠力開機?因為我打算用嚟收埋部機個位無插蘇
我駁6000mah 5v2a尿袋,用jellyfin stream戲睇左兩個鐘用左一半電
我裝左唔係好多嘢,raspberry pi os + 幾個docker咁
推得郁就得
想問下如果拎嚟做server買3b定4好
想問下如果放全新RasPi 3B 大約幾錢張?

另外有RetroFlag case放又大約幾錢?

係咪要參考淘寶價?

利申:唔知市價
RS香港 全新賣250, 送上門

https://hken.rs-online.com/web/p/raspberry-pi/1828031/

你自己衡量幾錢賣
買150隻先係每隻250,單隻買273

https://hken.rs-online.com/web/p/raspberry-pi/1828032/
thanks
thanks
呢部野做server真係夠性能咩
每個月比幾十蚊去開個cloud 好似仲實際D
之前半年用佢代替desktop 到上個月忍唔住砌番部window機

RPI4夠做browsing 不過睇片就開始頂唔住 1080p都危
睇直播既話就個chromium tab有機會crash
就因為直播問題 我結果忍唔住砌過部機

RPI會無啦啦出現d window機冇諗過既問題 搵方法解決幾得意 不過真係幾麻煩
淨係輸入法都難搞 到我放棄前都係打唔到中文
做lan+real time processing
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞