陳雲fb出post話青政參加立會補選 游蕙禎:一定係咁

376 回覆
6 Like 4 Dislike

根本係香港嘅「資本主義」已經唔係原教旨「資本主義」

無可能事事用原教旨標準去睇嘢。

如果乜嘢都係原教旨去睇嘢,乜鳩都睇唔順眼。

「最低工時、綜援、勞工法律、社會福利」就係違反原教旨「資本主義」。

係現實資本主義,「最低工時、綜援、勞工法律、社會福利」係會發生。

既然係咁

咁選代理人係咪都違反原教旨「直接民主」呀

咁呢句
普選(冇篩選)就係直接民主。

係咪錯呀

根本係香港嘅「資本主義」已經唔係原教旨「資本主義」

無可能事事用原教旨標準去睇嘢。

如果乜嘢都係原教旨去睇嘢,乜鳩都睇唔順眼。

「最低工時、綜援、勞工法律、社會福利」就係違反原教旨「資本主義」。

係現實資本主義,「最低工時、綜援、勞工法律、社會福利」係會發生。

既然係咁

咁選代理人係咪都違反原教旨「直接民主」呀

咁呢句
普選(冇篩選)就係直接民主。

係咪錯呀

//咁選代理人係咪都違反原教旨「直接民主」//
係。

http://www.cityupress.edu.hk/Template/Shared/previewSample/9789629372897_preview.pdf

香港城巿大學為香港嘅「直接民主」點解註釋。
//英國2016年6月24日舉行公投,1,740萬公民參與投票,結果以
52%–48%比數,決定脫離歐洲聯盟,舉世震驚。先不說對全球金融
市場、歐盟未來與大英帝國完整所帶來的立即和潛在衝擊,這件事是
包含民主、民意與民粹的最佳範本。公投跟普選一樣是直接民主;
52%對決48%是民意的確切表達,以英文來說,就是 The people have
spoken!;脫歐則是民粹操作的後果,反映英國人民對國內精英與全球
資本主義的不滿與抗拒。//

係。

http://www.cityupress.edu.hk/Template/Shared/previewSample/9789629372897_preview.pdf

//英國2016年6月24日舉行公投,1,740萬公民參與投票,結果以
52%–48%比數,決定脫離歐洲聯盟,舉世震驚。先不說對全球金融
市場、歐盟未來與大英帝國完整所帶來的立即和潛在衝擊,這件事是
52%對決48%是民意的確切表達,以英文來說,就是 The people have
spoken!;脫歐則是民粹操作的後果,反映英國人民對國內精英與全球

係咪得呢一千零一篇所謂「證據」呀
一篇報導嘅其中一句就當鐵證,咁content farm入面篇篇新聞都係真啦
成個維基或者是但一本基礎政治書都唔會話「普選=直接民主啦」

係。

一篇報導嘅其中一句就當鐵證,咁content farm入面篇篇新聞都係真啦

唔滿意,咪去香港城巿大學投訴。

content farm = 香港城巿大學
笑撚死我
成個日本都係大陸野。

係。

條熱狗用 普選 直接民主 做 keywords search左好耐, 搵極都係得依篇廢文

佢證據得shiity 垃圾可以講

係。

唔滿意,咪去香港城巿大學投訴。

content farm = 香港城巿大學
笑撚死我

笑左,幾千字入面得果一句係提過呢個term,之後又冇解釋,冇citation,冇作者名
你搵到篇真係對比直接/代議民主嘅學術文章然後入面明顯有
「一人一票選出國家領導人就係直接民主」 呢個意思先啦

否則真係呢段解釋仲合一般人理解
[quote[毓民一直認為直接民主是高於代議民主,即使是將來特首及立法會由普選產生,我也只會視為「必要之惡」。公民連署提名特首,稍具直接民主的色彩。[/quote]
毓民一直認為直接民主是高於代議民主,即使是將來特首及立法會由普選產生,我也只會視為「必要之惡」。公民連署提名特首,稍具直接民主的色彩。
利申先:熱時聽眾

教主成日講直接民主同間接民主嘅分別
選舉,無論係咪普選,都只會係間接民主
選舉一結束,獨裁就開始
政客選舉時就乜都得,贏咗就乜都唔得
所以先要搞五區公投
讓權力回歸人民,讓人民能直接決定國家嘅方向

所以先要搞五區公投

講時講,五區公投其實都係就單一議題表態姐
真係搞到瑞士果種公投制先算係平日國家運作都有部份直接民主元素

所以先要搞五區公投

講時講,五區公投其實都係就單一議題表態姐
真係搞到瑞士果種公投制先算係平日國家運作都有部份直接民主元素

現實有撚理係咪單一議題

五區公投最後都係有個條學界隊出黎
青城熱狗慣常手法:

扭曲定義(永續基本法=實然港獨)

遊花園(熱普城果套唔work又點?本民青宜家又咪輸)

無視問題(睇唔到熱狗青城無誠信、收紅色資金有咩問題)

偽造事實(fact check: 熱普城從來無玩內鬥,只係全世界不斷抹黑佢地)

人身攻擊(戇鳩仔獨派以拎住個keyboard以為自己好勇武)

雙重標準(熱普城浪費十五萬票先贏得一席無問題,本民青被dq輸左兩席浪費選票應該道歉同割蓆)

御理、新痕結衣經常用以上手法妖言惑眾,大家要提防

佢地係呢個post仍然用緊呢d手法
無波著旗袍
青城熱狗慣常手法:

偽造事實(fact check: 熱普城從來無玩內鬥,只係全世界不斷抹黑佢地)

人身攻擊(戇鳩仔獨派以拎住個keyboard以為自己好勇武)

雙重標準(熱普城浪費十五萬票先贏得一席無問題,本民青被dq輸左兩席浪費選票應該道歉同割蓆)

1)永續基本法 => 實然主權。=> 港獨

* => 可以達致

2)//熱普城果套唔work又點?本民青宜家又咪輸//

未來嘅嘢,邊有人知道結果?
但係自發生事實「本民青宜家又咪輸」

3)//熱普城從來無玩內鬥,只係全世界不斷抹黑佢地//

依個好笑。

4)//戇鳩仔獨派以拎住個keyboard以為自己好勇武//

你覺得「拎住個keyboard以為自己好勇武」咩?

5)//熱普城浪費十五萬票先贏得一席無問題,本民青被dq輸左兩席浪費選票應該道歉同割蓆//

贏咗議席係有建制/憲政上嘅責任。輸咗就無。

//本民青被dq輸左兩席浪費選票應該道歉同割蓆//
依個係政治上嘅嚴重失誤,仲因為依件事,陳永棋引用依件事支持689成為全國政協副主席,因為「表揚遏港獨有功」

本民青嘅行為形同「通敵」
[url]http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170227/56359435
[/url]
叫人食藥,算唔算「人身攻擊」?
青城熱狗慣常手法:

* => 可以達致

依個好笑。

4)//戇鳩仔獨派以拎住個keyboard以為自己好勇武//

5)//熱普城浪費十五萬票先贏得一席無問題,本民青被dq輸左兩席浪費選票應該道歉同割蓆//

依個係政治上嘅嚴重失誤,仲因為依件事,陳永棋引用依件事支持689成為全國政協副主席,因為「表揚遏港獨有功」

[url]http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170227/56359435
[/url]

熱狗輸既原因係自己on9 ,搞到冇人投票支持你去做代議士

青政所謂既輸係輸俾中共DQ , 又道咩歉? 連民建聯 工聯會都唔會賤到話青政底撚死 你地班熱狗就第一時間衝出黎笑尻人 blame the victim, 完全係為左私怨同妒忌人地嬴左你

[red]自己政治錯誤,本民青嘅行為形同「通敵」,道歉都無![/red】
青城熱狗慣常手法:

* => 可以達致

依個好笑。

<a href="http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170227/56359435
" target="_blank">http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170227/56359435
</a>

熱狗輸既原因係自己on9 ,搞到冇人投票支持你去做代議士

青政所謂既輸係輸俾中共DQ , 又道咩歉? 連民建聯 工聯會都唔會賤到話青政底撚死 你地班熱狗就第一時間衝出黎笑尻人 blame the victim, 完全係為左私怨同妒忌人地嬴左你

衰自己無成本玩野,依家求仁得仁,怪得邊個

其實我根本一直覺得熱普城/本民青(就算你哋點樣抹黑大家)都唔覺得係一個好大問題,因為我一直都係門外漢(我係刻意同政治組織有距離,因為政治組織本身好多其身不正,有人就有是非)
但係玩政治玩到成個陣營死寂,依個已經唔再係內部政治組織是非,已經係作為支持民主嘅人嘅問題。

要人道歉/交代,已經係好撚卑微。
但係本民青班垃圾唔覺得自己有錯,依個先係最大問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞