陳雲fb出post話青政參加立會補選 游蕙禎:一定係咁

376 回覆
6 Like 4 Dislike

青年新政游蕙禎因宣誓風波被取得立法會議員資格,立法會將就其議席進行補選。陳雲昨晚在facebook發帖,上載了一張青年新政游蕙禎和友人一起穿著旗袍的合照,游穿上黃白色緊身旗袍,一頭長髮也由啡色染回黑色。陳雲撰文稱「青年新政酬謝各位去年投票支持,他們會在補選再來。現在,他們開始選戰的文化品味宣傳了」,他又指支持青年新政的年輕人會接受,「因為他們就是游小姐同一類貨色」。

游蕙禎今在facebook發帖反駁,在撰文上寫上hashtag「補選工程」、「一定係咁」,並上載身穿旗袍的相片,反駁有言論斥她自稱支持港獨,要擺脫華夏文化,卻身穿旗袍拍照是自相矛盾的說法。她解釋要珍視文化切勿妄自菲薄,「若為與某些政權切割,否定自身獨有文化,甚至意圖將之清洗,則反而正中了政權下懷,與當年中國之紅衛兵無異了」。
【網民咁睇】
屈強:唔洗理別人批評,各花入各眼。
Cheung Joseph:國師挺住!無謂傷身!
Andy Chan:想人j死妳咩
//「若為與某些政權切割,否定自身獨有文化,甚至意圖將之清洗,則反而正中了政權下懷,與當年中國之紅衛兵無異了」。//

想反駁下個靚女打嘅嘢。

旗袍不嬲係大陸嘢
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%97%97%E8%A2%8D

你要切割李家誠都難啦。何況「地緣政治」,隔個台灣海峽嘅台灣都唔得。
唔明...

乜旗袍係華夏文化黎咩?

乜游蕙禎認為, 香港係無獨有既香港文化, 而係華夏文化only?
定係華夏文化既一個subset?

完全難以理解...

唔好理會statement有無違反事實,因為靚女講句嘢都特別啲。

就算係錯,大把傻仔傻女會上釣。
唔「否定自身獨有文化 」 => 著旗袍 => 旗袍係香港「自身獨有文化 」?????

我真係唔明...好玄...

到底呀根叔幾時先圓寂?

老是常出現
政權獨立同文化有乜關係?
咁講啫係支持港獨就唔可以揸筷子,講中文

哈哈哈哈哈哈哈。

靚女諗嘢特別唔同啲。
愛國不愛黨
著西裝勾結外國勢
到底呀根叔幾時先圓寂?

老是常出現

唔肯面對現實,咪要人死囉.

哈哈哈哈哈哈哈。

靚女諗嘢特別唔同啲。

游蕙禎支持港獨,但係著大陸旗袍。「言行不一」喎。

一邊就天真戇鳩

一邊就自命高深但行動尤如怨婦

這就是本土派幾年落黎應得嘅命途????
唔明...

乜旗袍係華夏文化黎咩?

乜游蕙禎認為, 香港係無獨有既香港文化, 而係華夏文化only?
定係華夏文化既一個subset?

完全難以理解...

唔好理會statement有無違反事實,因為靚女講句嘢都特別啲。

就算係錯,大把傻仔傻女會上釣。

一邊就天真戇鳩

一邊就天真戇鳩

咁你要「天真戇鳩」定係「自命高深但行動尤如怨婦」?
Andy chan=腦魔?
一邊就天真戇鳩

入走佬派

兩邊都唔揀
一邊就天真戇鳩

入走佬派

兩邊都唔揀

你唔揀,所以人哋幫你揀咗個「天真戇鳩」囉。
到底呀根叔幾時先圓寂?

老是常出現

唔肯面對現實,咪要人死囉.

根叔自己話要退出社運既
仲咁多口水做咩?
SOURCE: WIKIPEDIA

中共在1949年後打壓旗袍文化,因為他們覺得旗袍等於資本主義,但旗袍文化得以在香港保留。
李曹秀群博士就讀聖士提反女子中學時,為消除學校的階級觀念,與同學們發起爭取要有校服,主動設計了現在的藍色長衫校服,並把計劃書遞到校方,使聖士提反女子中學成為第一所以藍色長衫作為校服的學校,後來,多間中學仿效以藍色長衫作為校服,香港的旗袍校服大部份為藍色,因當年藍色染料昂貴,只有富人才買得起這顏色的校服,因此成為貴旗象徵,後來藍色染料便宜時,各校便使用藍色旗袍,亦有學校使用白色。
香港前政務司司長陳方安生2001年4月19日的告別演說是穿着旗袍去發表的[25]。
前全國政協副主席霍英東的夫人馮堅妮女士曾發起慈善義演,穿旗袍登台唱粵曲。
現時香港人在一般場合極少穿着旗袍,通常見於新年,萬聖節慶祝或隆重場合,例如慈善節目,電視台表演,節目和高官宴會,部份女性高官愛穿旗袍。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞