陳雲fb出post話青政參加立會補選 游蕙禎:一定係咁

376 回覆
6 Like 4 Dislike
政治BB班咩

傻仔,真係直接民主就唔會係你普選一個人或者一班議員去lead個國家

而係任何事都用公投決定,即全部公民都直接參加decision making
政治BB班咩

傻仔,真係直接民主就唔會係你普選一個人或者一班議員去lead個國家

而係任何事都用公投決定,即全部公民都直接參加decision making

但係現實操作唔可行。
現實政治無任何事都用公投決定。
政治BB班咩

但係現實操作唔可行。

咁你咪spin 普選係直接民主啦
政治BB班咩

但係現實操作唔可行。

泛事都係相對架啦!
邊有絕對?

基本法夠寫明「資本主義」五十不變
咁香港行緊「絕對資本主義」定係「相對資本主義」?
快D去高院DQ成個政府
乜野都要「原教旨主義」
所以班垃圾成日打飛機,自以爲係發展烏托邦。

真係「另類離地」

泛事都係相對架啦!
邊有絕對?

快D去高院DQ成個政府

你up乜9
我講你連直接民主同代議民主嘅定義都分唔清
普選就肯定係代議民主而唔係直接民主嘅特徵
全世界都係跟呢套定義,得你同上面果段其實係factual error/用錯字嘅報導會反對

冇政府會係100%代議或者直接民主 (例如議會制嘅英國Brexit都係公投)
你可以話某某國家係「相對/半代議民主」
但「代議/直接」呢個定義係唔可以混沌

泛事都係相對架啦!
邊有絕對?

快D去高院DQ成個政府

你up乜9
我講你連直接民主同代議民主嘅定義都分唔清
普選就肯定係代議民主而唔係直接民主嘅特徵
全世界都係跟呢套定義,得你同上面果段其實係factual error/用錯字嘅報導會反對

冇政府會係100%代議或者直接民主 (例如議會制嘅英國Brexit都係公投)
你可以話某某國家係「相對/半代議民主」
但「代議/直接」呢個定義係唔可以混沌

首先 我無話你錯
我只係從現實政治出發
你從原教旨出發

如果下下assume係原教旨
你自己堅持下去
用例子講

正常一餐唔會只得菜或肉,通常兩樣都有,係睇你幾多%係肉幾多%係菜

好似9成菜一成肉你咪話佢係「一盤菜配少少肉 /」囉

但係咁唔會令菜同肉嘅定義混淆

即係唔會令牛排變成菜嘅一種,或者白菜變成肉嘅一種
政治BB班咩

但係現實操作唔可行。

泛事都係相對架啦!
邊有絕對?

快D去高院DQ成個政府

泛事?
支那人用小d併音輸入法OK?

你併卑我睇?
張圖

首先 我無話你錯
我只係從現實政治出發
你從原教旨出發

你自己堅持下去

你up乜9
係你自己一開始話普選係直接民主嘅一種,我先糾正你

我幾時講過「香港應該要行 100%直接 /代議民主」之類
用例子講

正常一餐唔會只得菜或肉,通常兩樣都有,係睇你幾多%係肉幾多%係菜

好似9成菜一成肉你咪話佢係「一盤菜配少少肉 /」囉

但係咁唔會令菜同肉嘅定義混淆

即係唔會令牛排變成菜嘅一種,或者白菜變成肉嘅一種

比喻不倫

概念係無形
你嘅例子全部有形

普選(冇篩選)就係直接民主。

邊個寫呢句,搵人認左佢啦

比喻不倫

概念係無形
你嘅例子全部有形

「肉」/ 「菜」呢個分類咪都只係概念

首先 我無話你錯
我只係從現實政治出發
你從原教旨出發

你自己堅持下去

你up乜9
係你自己一開始話普選係直接民主嘅一種,我先糾正你

我幾時講過「香港應該要行 100%直接 /代議民主」之類

我都無講過你係

現實生活 乜嘢都係相對

普選係係現實香港下,相對地直接民主。
直接民主選代理。

而學術界嘅定義係非現實不經人手直接民主選政策

比喻不倫

概念係無形
你嘅例子全部有形

「肉」/ 「菜」呢個分類咪都只係概念

你不如同我講動物/植物其實一樣

我都無講過你係

現實生活 乜嘢都係相對

普選係係現實香港下,相對地直接民主。
直接民主選代理。

而學術界嘅定義係非現實不經人手直接民主選政策

普選係相對較民主,唔係相對較「直接民主」

現實香港連普選都冇果D唔叫「代議民主」,係叫「有限民主」 (因為選委唔係全民產生)

你係咪將「直接民主」同「真民主」、「全面民主」個意思混淆左

只要有「選代理」呢個element係度就係代議民主
你直接選代理定係選選委 (假設係民主方法選出黎)再幫你選都冇分別
隔一層定隔兩層都係一樣,總就係一般選民唔係直接參與decision making
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞