[今晚扑嘢夜唔夜呀] Netflix- Sex Education S2 (2)

423 回覆
14 Like 2 Dislike
https://youtu.be/Xr1Fz7a0OO4

希望大家可以花多啲時間去諗多啲呢個問題
條link係關於aimee受性侵嘅storyline同埋佢地關於sexual harassment嘅討論
事實就係真係好多好多女性有受過呢類嘅對待而視呢啲為正常嘅事 我相信你地問身邊女仔嘅話10個都有6 7個係面對過呢樣野
重點係 其實呢啲野一啲都唔正常
點解作為女性就要忍受呢啲野?
this is exactly where feminism originates from
Issac死仆街
其實點解要set到個世界觀係英國但又整到間學校美國咁,但d人d衫又好似唔係依個年代咁,但又現代黎
係咪得我想Rahim同Eric一齊多啲
我想講正常思維嘅人係唔會打壓呢啲受害者嘅聲音
有時問題反而係受害人受完傷之後封鎖得自己太耐
唔識或者唔願意走出自己嘅Comfort zone
我地作為身邊嘅人要適當咁幫助佢地走返出黎唔可以放任佢地縮埋自己係一邊

但係我想糾正
性侵問題係男女都有
同樣地性侵後心理問題男女都有
舉例
女人會俾變態佬話天生係Whore
男人會俾朋輩恥笑唔敢反抗/唔夠打/唔係男人
唔好再係呢方面偏幫女人
岩岩睇晒,仆街Isaac 嬲撚到我
Otis點解唔係門口等到Maeve返嚟自己講呢,等下駛死
所以今季最好鍾意睇我覺得係jackson同adam各自條線
Otis同maeve/eric同rahim變左Tvb劇情
預料到會有咁樣嘅回應
首先 如果真係咁多正常思維嘅人 it wouldn’t even be a thing
其次 當然我冇suggest男性唔會受性侵/受嘅性侵就唔係性侵
情況就好似我講緊香港有部份人冇三餐溫飽搞唔掂 而你拉去非洲嘅人都餓緊咁
兩個情況都同樣嚴重
冇人話過男性受嘅性侵唔嚴重
只不過係喺呢一個討論點上面
我首先想shed light on女性受嘅sexual harassment, and the fact that people are validating it as normal, which ironically does exist.
只係講普及情況
if we’re talking about sexual contact or tension, i personally have already experienced at least three times.
冇人想漠視男人嘅情況
只係 藉由多啲人去講多啲呢一樣野去validate佢嘅嚴重性 咁同時就會多啲人去關注sexual abuse as a whole serious matter
咁所以我咪講左受害人有機會受完傷唔識走返出黎
我地作為身邊嘅人要幫佢囉

你就咁講女性點解要受呢啲苦
又話女權主義或多或少因為咁而產生
我又唔係冇認同你
只不過我之後用返男人角度同你講男人作為受害人一樣好慘

即係你話朗拿度好波
我話碧咸都好好波咁樣啫
我又唔係話朗拿度唔好波

但係就好似踩中左你唔知邊到咁
打一大段野捉住男性受害者呢個point黎講
喂大佬明明套野都講緊咁多跨性別嘅問題
如果大家都有共識嘅話就算啦好冇
明明我只係解釋返我想重點擺喺邊
而提男性受害者嗰個又係你
just that everything is connected
你冇踩中我 似係我踩中咗你 for that i apologise
Rahim 值得更好
冇錯,仲要走個死人輪椅仔出嚟
反而唔想Otis 同Maeve 一齊
覺得Maeve 有啲中二病
我鐘意佢地一齊,因為佢地好夾,大家嘅性格背景唔同,但互補長短。
輪椅仔對Maeve一見鍾情
Ruby 對住Rahim發烄好正
食屎啦輪椅仔 正一仆街黎
其實第二朝otis返學見到佢問下有冇聽咪得唔信個輪椅仔一晚溝得掂
原來meave老母個actress現實係professor x前妻
睇曬真心勁中意套野

Aimee同ruby幾正
Maeve可能同Jackson更好
Jackson一直深愛住佢
Otis兜兜轉轉都係無膽毒l
Otis老母同Ola老豆條線cut咗佢算啦
宜家仲要有咗
輪椅仔一撚定唔會食到Maeve 佢只係咁岩住咁近比maeve zip時間
由佢同maeve講得otis唔會明我地 因為佢冇過創傷就知佢唔會食到Maeve
咁自我中心既人 maeve係鐘意好男人唔係自大既男人 佢剩係岩做Maeve工具人
寧願佢同返Jackson一齊都唔好食Issac
不過睇落jackson似會配viv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞