召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(57)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
我住港島所以諗都唔諗就簡港島,重以為係3個位俾你簡
頭2堂啫 輕鬆嘅 慢慢黎
頭果1-2堂我都有比師傅屌 點轉灣 扭幾多 唔好咁程brwak 之類
之後問下fd 上網睇下片就 學下 就ok 架啦
同埋開頭都慢d 好 車慢軚快係重點(轉灣又好 泊車調頭都係)
當你上多幾堂之後 目光要放遠d
睇幾時考,撞啱學校假期就冇乜校巴同學生,會順少少
我都屯門抽中油塘
想問各位巴打 小弟2月中考 依加學左6堂1.5個鐘 師父話我基本上全部野都冇問題 但係掉頭就出哂事 一堂比佢踩break停左2次應該點算好我已經睇左幾次上網D教學片 但都係第一手軚做得好差 點算好
Sorry想問下依加考自動van牌要排到幾時
我依加等緊去上電單車強制堂
諗緊如果一次過學兩款車會唔會好辛苦
記唔記得個步驟係點 記得就好快上手
以最快速度扭盡馱,吊慢啲極力子,兩邊配合就會做得好
記得啊 但就係做得唔好其他野 泊車 斜路起步 路試師父都話冇問題 但係唯一掉頭第一手軚就做得好差第二三手都冇乜野
點樣差返 都係停係條線 鬆腳制扭右2個圈 望到車頭第一條線掂博就回返2個圈 期間要印下鬆下
我知啊 極力子我已經吊到好低 我依加既情況係 第一手轉既時候完全冇問題 但就到‘’膊‘’既時候拎唔準路邊條白線個’’膊’’ 練左2次 2次都係果個位比師父踩break dup停左第二三手軚都冇問題 係衰第一手軚
步驟記熟哂 師父話我到膊個距離感做得唔好 一係就未到白線就已經停哂 一係就勁貼個膊 結果比師父踩break停
係睇車頭個2條線 用魚眼鏡望近個條線掂博就回
好啦下堂再試下
i know that feel
咁你打算點
想問係咪即係魚眼下面條線就到壆就盡回左軚?
一到壆就要停晒?
然後手制 空波 後波 鬆手制 再扭盡左軚?
然後倒後 cam最底既黃線就掂壆就扭晒右?
黃線掂壆 停 手制 空波 1波 鬆制 扭晒右 岀 慢慢回直
照考
三手調頭
1,打左燈,駛直停車
2,打右燈,睇鏡、望盲點,車郁動,㩒一㩒扭右邊兩個圈
3.望魚眼鏡,第一條線掂膊 停一停扭左兩個圈,第二條掂膊停車
4,後波
5,打左燈、睇鏡、望盲點,扭左兩個圈起動
6,(右鏡)紅燈掂膊中間扭盡右兩圈,再紅燈掂膊底停車
7,1波
8,打右燈、睇鏡、望盲點,扭右兩圈回直車,完 個陣背熟呢個就得
緊急求助 聽日考油塘路試 依家先發覺唔見左張 排期信 搵過google 大神 話唔洗原件都得 我有影低相 有冇ching 可以firm 下? 唔想連考都未考就死
你報自動van 即你報自動波電單車
因為棍電單車仲難過棍van
建議 就考左van先再考電單車
因為電單車極靠自己能力及自己道路常識
你考van學車都有師傅睇住提下水 教你咩注意
最佳考車就2樣1 takepass
你自己計數 點樣出晒123學牌一年內考完
唔洗出2次學牌 省返5百幾蚊
基本上電單車同私家車考車都係考意識多
自動波操作2樣車都無難度
得唔得你都係得返呢個方法可行
定係你想試都唔試就直接放棄?
自己印埋返黎 最好
或者你考好遲 早少少上運輸署搞
考1200 但約左師傅 1000 補番堂先考
夠喇
聽朝早D去觀塘運輸署排隊喇
最好執正唔好俾藉口人
搞完打個飛機再去上堂都有時間
唔好腳仔軟就得
你既問題應該你未問d 師傅都一定會講架wo,因為個位樂活道落返來你一定會經。

你騎得白線行,即係你係「借線」。話明「借」,即係對頭車先係主,你係客。所以每次有對頭車來,唔係「最好」,而係「必須」要停低等人過先,人地pass 過你你先可以再開(記得望鏡)。

當然,如果你係右鏡清楚望到個轆冇掂到條線,只係挨近,咁就唔算借既,咁先可以唔使停車。

至於第二條問題,就要睇下死車之間有幾疏。2個半車位或以上你就要做一做樣cut 返入去再扭過出來啦

利申:棍van 考依到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞