召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(57)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
我係想知如果我想再考元朗/鴨脷洲
係咪一定要俾5000幾
轉得唔係出哂界都係輕微剔...唔洗太擔心
真係咁撚樣都得
係。駕院叫價幾多就係幾多。
你地有冇建議 好唔好轉去鴨脷洲考

肥左第2次
2月頭重考,問左個師傅新年可唔可以上之後唔應我想點
打畀佢問啦。
考澤安,有冇cfu介紹?
睇自己點睇。
覺得駕院貴/駕院師傅差/想抽快期就出街考,否則咪碌多次卡咯。
考牌 = 考運氣
師傅應該有教你記位啵,如果驚出界可以印啲brake扭軚轉岩位再俾油行順架車
留名

2月中考掃桿埔
師傅話大多數考樂活道,有無咩位要留意?
第一次重考油塘 通常上多幾耐/幾耐之前再學好
對上一次考係半年前到
我考亞皆老街 全程好順利 班馬線都冇人
靠背籠個T路口多咗條線 我師父教轉嗰個灣用一波即係3轉返2再轉1 1212要快做
師傅叫我唔好咁依賴d片,佢話日日d交通路況唔同,死記d片會好易出事。我琴日考永孝...一開頭都緊張,開車果陣抖啖大氣就開車,揸順左個心定左落黎就無野,全程無望個考牌官,因為你越望越緊張...咁倒不如望清楚路面狀況仲好啦。

至於如果有d位如果你唔記得既話,可以背口訣...例如停車 我會記住121; 1係指輕輕印brake,差唔多到白線前就2; 2指踩盡極力子,最後就1; 輕輕印brake,咁既話就會做停車唔會向前隊既效果做得耐就會駕輕就熟架啦~

巴打我建議你可以叫個師傅扮考牌官,全程唔出聲唔好問師傅咁做岩唔岩,到你揸完一段路,就叫師傅道出你有咩做得唔岩,再加以改善咁...
巴打加油呀,揸車切記太緊張平常心就得,最後祝你pass la
Agger
學車同考車個心態真係唔同,學車果陣我真係會忍唔住同師傅吹水今次我都係上左3堂半,師傅都叫我加堂我唔制到你考果陣就會認真100倍,如果你無想考到車牌既心態...即使上幾多堂都無用
等佢收工
油塘係咪入工廠區最難 咁多大車?
鯉魚門道係咪最易
一點幾兩點時間靚唔靚,多唔多死車大車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞