召喚lihkg所有學神/P牌巴絲(57)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
師兄講得好岩, 車慢軚快
尋晚學完之後同個攞左半年牌既FD傾左好耐
佢講左幾點可以改善既地方比我聽同其他學神分享下

1. 車快軚慢 - 時時控制唔到轉彎既速度, 原來自己唔為意用左玩高卡車既方法, 唔記得D波本身有動力同慣性移動, 所以頭2堂好多時唔係踩BREAK就踩油門, 搞到轉彎一係太快, 一係就停死左架車
佢話太快就印一印BREAK就夠, 太慢都係一樣, 印一印油門

2. 睇鏡望盲點過死車 - 尋晚成程有做足, 但其實發覺自己係望左好似冇望咁, 腦海一片空白, 佢話一開頭個個都係咁, 因為一開始太多野記
就教我動作係要大, 但對眼唔洗放太多注意力, 其實掃一掃有冇人有冇車,
個視覺殘餘記憶係知道, 太專注去做呢樣野反直你顧唔到其他野
仲有個seat位要次次都較同一個位, 尋晚就係可能較後左一格, 油門break視野都唔同哂
棍波要吊極力子先大分別呀
前一格同後一格個感受完全唔同
yes arr
我考棍van
例如落活道路線咁其實有咩位有機會上三波
學車通常二波行晒師傅又冇叫我上三波
上一上落返2波得唔得?
睇下上幾耐
太快既話有機會中波段控制不當
有位巴打exactly 答左你個兩個地方

留意返,考場一出轉左,有段暗斜,上完依段斜,就係你2轉3既最佳時機,比電車路更易轉到。試過未上完斜就轉3波,結果比師傅話我太早轉,要上完先轉。原因我冇問,佢咁教我我就咁講返你知啦

如果你因為塞車轉唔到,就唔好格硬轉啦,有好多考官曾經批評d 考生格硬轉(即係你2波緊,但前面4個車位外有架車「慢駛」緊,你為左合格格硬轉完再落返2波,咁都會俾人剔「未能選用適當波段」),唔使擔心,你仲有電車路既機會。

如果都因為塞車唔得,都唔使太灰,咁證明你整個既路段都唔適合轉3波,考官明既,唔會肥你。

不過有好多人都唔知,上唔到3波,都可以用2波比返少少速度感個考官feel 到,除非大塞車。依到要解釋下,考你轉3波,唔係因為驚你唔識轉波,而係要make sure 你識得揸「正常速度」。係正式路面揸車,3波係基本,你下下2波只會搞到拉龍。所以考試時,3波唔係關鍵,速度感先係,你如果有一段路令佢感受到你有速度,上唔到佢都會俾你過。

最後,係轉一轉3就即落返2, 定keep 一段時間呢?掃桿埔幾位名師都唔同睇法,有人話轉完3路段啱就keep 住去,有人話轉完3波俾一俾油就即刻落返來,有人話轉完連油都唔使比就落返來2波。邊個先啱呢?

答案依個其實係無指定,因為考官根本就知道你係到做緊戲,亦睇穿哂你既目的,只要你唔影響發揮(有d 人轉完3再轉2 會分心,兼顧唔徹路面),咁佢地都唔會計較。但謹記,3轉2 一定要減返落20 以下先好轉波,唔係既話架車會chok, 咁就好扣印象分啦
好詳盡
多謝分享
巴打加油,第一次考車?
仲諗住問你可唔可以轉埋個期俾我
你考得切強制?
其實學車真係好容易傳播武漢病毒
想知道d駕院同私人師傅有冇注重衛生
上完一個清潔左先上下一個
屌我報沙駕都係咁唔知係咪同一個阿sir
宜家都補緊鐘
等等十一點幾考澤安 第二次貨van棍波
希望平平安安
運吉署年三十係咪都係收1700
正常應該係
岩岩考永孝路 1055重要等我自己一個考 好彩pass左 好多學車同死車都突然間冇左大半 條路好順
另外我想問係咪大約等3個工作天再上網望報重考資格果到話不符合資格就可以去拎P牌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞