歡迎想砌模型o既巴絲入黎(10) PK鄧PK

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
你已經有答案
素組 RG Nu一晚一定得,噴埋,我噴左兩日先搞掂, 仲未計滲線,上水貼
gaia 星光金最易用
金角, 透明黃橙可以出唔同程度既金, 不過較需要技術統一每件件既色
我自己慣左黑下地上gaia 星光金,乾左用4000 ~ 6000 磨滑佢先上光油,最後上蠟正晒

唔夠光可以係星光金上面打層透明黃
但我睇完某個板噴代工之後好想又整埋副骨
咁加多半晚用黎骨架補色
諗緊板噴,再補水口色,之後再補細節既色
但係因為用AV 油,會有點擔心用剪剪落黎果下會刮甩色
0吸引力, 巨霸遮蓋冇難度嘛? 懶既又想令身咪上完銀底乾左後遮蓋本身銀色既地方再上紅咪得囉? 冇睇哂成條片, 因為唔值。
https://www.youtube.com/watch?v=SUrIWBAWXm8
睇呢個痴線佬
真係學漫畫咁拎部V MAGNUM改到變CYCLONE MAGNUM
D 字仲要係噴上去唔係貼貼紙
直頭用三色啦
閃銀再輕手啲
邊道d 向上委牌,神手牌之類既新d牌子既野較齊?

Ssp 福利/模倉/廣華 都搵過了
想問下有冇人用過呢隻手提泵
通常用到幾耐 主要係想攞落樓下噴廢時成間屋都係味
同埋啱啱追po 見到話百零蚊既噴筆唔係好掂 咁係咪應該買支 HD-130好啲
買左用左幾次就收埋左
9個字已經係極限,過熱會無風出
黃埔奇趣,上次買咗工具盒同零件盒
有d龜泵 可以帶專用尿袋 去後樓梯噴
有冇人知FAG係咪只可以夾MSG的載具,HEXA GEAR 岩唔岩夾?
得,係3MM既就插得入
如果av油手塗
想要金屬銀色
應該買邊隻
liquid metal
我之前睇哩篇,諗住油性滲線配咩都冇問題

用水性顏料上色,然後上「油性」消光/半光/光澤,都會化油,結果係做唔到想要既光澤效果之餘,仲會變成一攤攤色,唔均勻,要從頭做過!

用油性顏料上色,然後上「水性」消光/半光/光澤,冇問題,不過要等水性光油乾透先好掂,就算你見到表面乾咗,唔代表裏面都乾透。如果唔聽勸,少少力都會留下永遠唔會消退既「手指模」,結果係要用砂紙磨平之後再噴過!

用油性顏料上色,然後上「油性」消光/半光/光澤,perfect!

用水性顏料上色,然後上「水性」消光/半光/光澤,冇問題,記得等耐啲等乾透,水性顏料等乾透 + 水性光油等乾透。

油性顏料等乾時間:30分鐘至60分鐘(視乎顏料厚薄)
其實問題是 你用個d maker 你係畫條線
唔係滲d油入坑
你d油 係條坑 2邊既既位
你噴消光 就化晒
其實對金屬色有要求可以試下citadel
價錢差唔多,但好似無咁嚴苛
AV liquid metal 係枝筆有水氣都可以搞和成枝油
AV有隻係水性金屬油都OK,
https://acrylicosvallejo.com/en/categoria/hobby/metal-color-en/
PM STORE有sample 睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞