歡迎想砌模型o既巴絲入黎(10) PK鄧PK

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
FDM 太粗唔啱用
SLA 夠常細但有陣臭味
打粉有冇得砌
法國自己今星期唔會再開新野砌住
算唔算叫住收左爐?
唔覺意做左收爐撚添
無開新嘢砌但係玩緊部新嘅3D printer點計
貴唔貴同大唔大座?
FDM 太粗唔啱用
SLA 夠仔細但有陣臭味
打粉有冇得砌
I go to school by Bus!

完全唔知你講緊乜
https://www.anycubic.com/collections/anycubic-photon-3d-printers/products/anycubic-photon-3d-printer?variant=31220271710339

我係買lee部, 聖誕個幾日個特價再平啲, 連埋一枝1L樹脂同運黎屋企大約$2100左右, 不過枝樹脂都幾臭, 可能買Plant Base個隻無咁臭都唔定
粉個隻好似好大部同唔會有家用喎
FDM 加熱 ABS/PLA 擠出嚟打印
SLA 整兜光敏樹脂 用 LCD/Laser 嚟打印
打粉 應該係用激光加熱?
玩手鑽真係要小心,琴日鑽到隻手而家揸筆都痛 停幾日先
師兄玩D咩可以鑽到手痛
或者咁講: 用USB個隻同製造電子垃圾無分別; 買set龜泵唔用之後都可以比下一手用, 好環保

利伸無用過USB個隻手提式
好過用噴灌,噴灌10支都400

唔記得放舊木係後面,排穿左舊膠先記得
感覺好似好大座
其實擠膠嗰隻定呢啲uv 好d?
整返枝電嘅慳水慳力
其實max3加龜泵我個人覺得新手最值得試 加埋應該都係$700倒 之後想玩再upgrade

利伸用緊

當然有budget就梗係氣缸泵+靚仔筆
如果電既可能仲甘
其實唔大部, 仲細部過我個抽氣箱

不過買嘅話要睇需要:

玩公仔多嘅話買DLP好啲, 一黎細部啲二黎印公仔細緻度高過擠膠個隻好多;

如果係玩工具呀機關個啲比較多要組合性同大件嘅就買擠膠個隻會好D
其實都係屎忽痕
而家一星期都唔係好多日可以噴模型,再多埋部3d printer 就更加無時間

同埋d 3d model 難唔難畫?
利申:唔識畫畫
AF-186 + iwata neo
我覺得呢set 已經夠玩好耐
想平就HD130 + 龜泵
https://www.anycubic.com/collections/anycubic-photon-3d-printers/products/anycubic-photon-3d-printer?variant=31220271710339

我係買lee部, 聖誕個幾日個特價再平啲, 連埋一枝1L樹脂同運黎屋企大約$2100左右, 不過枝樹脂都幾臭, 可能買Plant Base個隻無咁臭都唔定
感覺好似好大座
其實擠膠嗰隻定呢啲uv 好d?
其實唔大部, 仲細部過我個抽氣箱

不過買嘅話要睇需要:

玩公仔多嘅話買DLP好啲, 一黎細部啲二黎印公仔細緻度高過擠膠個隻好多;

如果係玩工具呀機關個啲比較多要組合性同大件嘅就買擠膠個隻會好D
其實都係屎忽痕
而家一星期都唔係好多日可以噴模型,再多埋部3d printer 就更加無時間

放啲print出黎嘅成品毒吓你

我上網dl咋,畫就唔難畫嘅,不過網上面有得dl就唔畫啦
www.thingiverse.com
有好多MDL俾人dl
用咩software畫??
難唔難畫?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞