歡迎想砌模型o既巴絲入黎(10) PK鄧PK

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
搞到咁
我都砌緊呢隻
M...GUNDAM MARKER係"素組專用"
睇你個樣應該用錯左油性滲線筆(筆頭針唔係毛果隻),b530係硝基性,大家都係油性所以你會化開都好正常...

你咁樣除左搵開油水刷(都未必清得晒),一係搵火酒用聲波機震甩返d 油,唔係我真係諗唔到點搞

慘,仲要係Rg nu 應該都砌左唔少時間
有COATING REMOVER既...
我岩岩砌完骨架,心諗剩係骨架個份量都已經多到好似舊MG d件咁
個骨架真係太好J,我決定全個骨架噴晒再筆塗,超好J真係
我淨係噴咗隻腳
好彩
見唔對路就停咗手
但我其他位都係用gundam marker 做滲線
係咪唔用得噴罐做消光?定係買返最普通果隻都用得?
最簡單就係洗晒佢用番水base既筆再滲過
唔係太鐘意原色 決定重新素組
膠片
你去睇下文章 硝基油 琺瑯油 水性油 既特性
你就知道買咩特性既消光噴唔會化
隻腳只能夠慢慢洗了....
目前進度

琴日用左隻比較閃既銀做底上透綠 想整迷彩
但好似翠綠得滯
今晚試用gunmetal
bio
唔識但好似好厲害咁
直接噴金色 vs 銀色再上透明黃/橙,係咪後者效果會好d?
一來好似睇下隻油發色,二來好睇你想要咩效果
四驅車上色
我都有諗過,但諗起遮蓋就放棄左

https://youtu.be/0bLULChAGgM
gaia油,想光身小小,用開噴灌,但果隻金色好啞
先利申︰無噴過油性油,所以都係上網睇其他人既處理
1. gaia 好似有隻星光金,配合亮黑色做底既話,效果好似幾好既
2. 用銀或配透明黃 / 透明橙,前者好似會偏黃 (青金d),後者會偏橙 / 銅色,所以可能你要自己試下色,先可以再決定到自己想要咩效果
3. 聽講modo 既金角好似係市面上最金既油
MODO 金角無玩過
不過我玩過隻 ZERO 金
佢d粉子好細 噴出來都好滑
不過有好大問題 呢d 偏電渡既金屬油
咬膠能力非常弱 hi下 就掉漆
噴完之後要上保護漆 要做多過重功夫
唔覺得多件wor
星期五有得放早,整戰暴好定係rg nu 好呢
follow your heart
兩部都想整,但rg nu 太多件,一日未必搞得哂,咁就要責過年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞