歡迎想砌模型o既巴絲入黎(10) PK鄧PK

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
剪件永遠唔好貪心
補膠等乾又磨過等你幾日
有心玩既真心建議買一把神手同二段剪件
第一段用垃圾剪,二段用神剪
基本上咁剪每個水口都唔係幾洗時間就磨得滑
骨架唔磨
反正睇唔到
我會磨埋,不過都會偷懶睇下邊d位完全唔見光就唔磨
應該係開灰比例thinner太多
有d骨架位會外露
冇得唔磨,所以要假組一次去搵邊d位要打irr
順便諗埋想點配色
或者係咪用錯thinner?
我試過雙星x12用錯thinner去噴都係類似效果
比例 應該冇問題 郡士1500底灰 開1:2
不過係用modo thinner 唔知係咪哩個問題,但正路應該都得 大家都硝基

繼,浸左幾粒鐘d 天拿水同膠終於合一變撚左膠水 因為怕聽日起身會變撚左硬膠都係而家搞埋會

模型最緊要,唔好心急 心急就仆硬街,搵d 廢件試左先,效果幾好完全一樣色

準備

掂左

效果真係超好,因為d 膠水同d 件一樣色個溢膠真係唔明顯

真心推薦比想做無縫又唔想噴油既巴打,素組一流

btw 真係唔洗開太多膠水
你樽灰係粉藍定深藍label?好似有分別
我都諗緊要咁做

淨用膠水成日都好唔夠咁
紫樽黃線?
其實樽蓋已經寫明左一定要用邊隻開油水開
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=368&t=2040626
google 大法,個問題好似一樣

哩隻,唔識日文嘛
正解
郡氏補土請用番原廠黃樽開油水
以前賴過野
去問前輩然後得知
用普通天拿水開?
如果我上面條link 無錯既話你真係屎忽痕

明明modo 隻灰已經好好用
係,hobby 之前教係用模型膠水浸,不過原理一樣同埋天拿水夠平

不過開油果d thinner 我就唔知得唔得
緊係唔得啦
但係我用粉藍色label嗰隻灰都係用T06開又冇問題啵
點解會咁
玩左成晚先噴完body骨架既灰
太大塵成日要磨過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞