歡迎想砌模型o既巴絲入黎(10) PK鄧PK

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
X2 刻還好 點對稱好麻煩
心口幾型
有無師兄用過gaia pebeo果d金屬色筆?
d色靚唔靚?
軟膠非必要都唔好上色,因為好易比d 開油水搞到變脆。你噴完一係咪搞佢

當然你真係好堅持要噴又想R 佢可以試下遙控車上色果隻ps 罐噴,我記得當年我拎黎噴醫生手套郁d 手指都無裂紋
邊到買田宮噴罐 比較平?
水性油應該可以, 我用開AV油上軟膠到無變脆變裂, 主要係水油會好似塊膠膜咁包住件同有啲彈性無咁易裂開
請問e 種軟膠件點上色?

我用mr base white 1000 噴完

一屈 or 輕刮 or 貼鄒紋膠紙 就一塊塊甩晒出黎

水性油應該可以, 我用開AV油上軟膠到無變脆變裂, 主要係水油會好似塊膠膜咁包住件同有啲彈性無咁易裂開

補充返, 係佢隻primer先係咁, 佢其他色未必做到咁嘅效果
AV隻primer有好多色, 最主要我話primer先係咁係因為佢其他色比較薄, 隻primer厚身啲無咁易拉爛, 可以上咗primer再上其他AV油嘅顏色

佢隻手本身都係套咗軟膠, 我上咗AV primer之後再上AV隻黑色, 扭過幾次都無裂漆
yes
去ssp pm store到齊好多,可以唔浠釋落噴槍噴,又可以手油上去,用完可以用酒精/AV隻cleaning thinner/雙星x20a洗

不過佢乾得好慢,無返一日都唔好搞佢,同埋佢比起普通油性primer無咁好磨,未乾透就磨會一塊塊咁甩;就算乾透都唔磨得多,極其量用高啲度數嘅砂紙(我用800~1000左右)去慢慢磨
yes
共童体 好似可以網上買GAIA 油
正喎, 不過上佢網好似得gaia??
btw我見pm store個fb page話可以WhatsApp/fb msg佢地落貨, 順豐送貨
利申非pm打手, 不過住得近好多時都會去佢到買油買工具
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞