2020 UST Taught Master

961 回覆
14 Like 21 Dislike
可以點問
其實佢地分開local同non-local係咪即係就算大陸人入黎讀都唔會搶走我地D位?
同問non jupas會唔會搶jupas位一樣
不會搶走
不過今年無晒大陸學生 今年香港人去報都好大機會收
唔該師兄
認真咩藉口嚟
介唔介意講background
非三大engine 仔
Grad 左幾年
我都未
master有無話要追hon嗰啲嘢?
啱啱睇返原來你冇讀3字頭up嘅MATH
但我唔覺得係大問題
識人直頭冇點讀過MATH courses, 不過學歷+profile靚
做緊engine? 似係因為full-time non-related field + 非三大
同埋好似都幾睇referee點填
佢其實係如果你有2:1或者practical experience勁
都係加分位, 咁樣MATH training唔足都冇問題
當然backgroud好唔好, math training足唔足其實都係relative to other applicants咁嚟比較
講到最後都係睇佢仲有冇位收埋你
我2:1畢業
GPA 3.5 以上
我有reply 佢clarify
但最後無覆我
我主要係想講advanced math根本唔係hard requirement
識人(唔敢話多)其實都只係玩過下ug math, 冇讀過advanced math
佢係成個profile咁嚟睇, math training可以靠其他位嚟拉上補下
所以我話math training唔足係藉口
而且係幾好用嘅藉口
因為你唔會知自己係迷真係math讀得唔夠
只可以講句希望佢會再考慮你嘅application
佢要reject 我既話
本身唔需要講理由
一句too competitive 就夠
可能我都唔會再理
但係話我adv math training 好難令人接受
今日收到 reply 正式收皮

圍爐
唔緊要啦
仲想讀嘅話, 出年再報過
又或者考慮其他U, UST 唔收唔代表其他唔收
city...NUS...夠決斷嘅話可以報美帝fulltime, 當然要諗清楚
NUS有distance learning, 但我唔清楚質數同認受性係點
退一步嚟講, 如果想做finance入面所謂"quant"少少嘅野
冇話一定係讀FM / FE嘅
讀CS / Stat / ML都得
話到比recruiter知係quantitative field, 夠related就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞