2020 UST Taught Master

961 回覆
14 Like 21 Dislike
都幾肯定big 4 audit 無可能part time 讀到master
工作時間唔定, 工作地點又唔定
玩命
仲未計要考CPA果個study time
其實我同上面個巴打差唔多情況 (有big4 offer 又想讀fin math) 我都有諗過一捱唔到就要棄其中一邊
如果係咁CPA好定Fin Math好? (就住錢途黎講)
big 4 audit?
OT到2-3點係常識
仲要去唔同地方做audit (大陸,日本 etc)
如果你part time 讀master
最後你可能連睇notes 既時間都無
更何況要去到UST上堂
想穩陣就big 4 audit
想試下有無新既機會就fin math
但係讀完fin math就唔好諗一定有FI 收你做quant/analyst
Not audit but advisory.
我估ot情況冇audit咁嚴重掛
去唔同地方呢個問題都有諗過 諗住讀master既話就同佢傾傾
睇notes既時間都無就仆街了 佢好似gpa要過2.8先grad到
+1
讀fin math係因為想之後想入financial industry而且份工又quantitative啲 譬如要計下數 寫下program咁
其實讀完fin math 有邊幾種大路既jobs可以做到?數唔數到5個出黎
做big4任何一條team都唔可能有時間,跳番出commercial先慢慢讀part time la,你依家搞掂左個qp先講其他野
Analyst
宜加中資仲會請local 咩?
比個現實建議你
你audit底唔會有fin math offer
所以你唔洗擔心要點揀
我1月先報PT
有無round 1嘅人已經收到offer
big data 派左offer 同埋上星期已經過左留位費既deadline
不過如果我跳番出commercial果時揸住個fin math master唔係會好啲咩?因為我讀fin math主要都係想之後出路多番要fin math skills set既工
唔會,你做fs/開於fi既deal advisory好過
以我理解product control應該係需要CPA果邊既工而market risk 就係要cfa risk man果邊呀可?介唔介意分享下呢幾份工前景好唔好(搵唔搵到$, 穩唔穩定, exit opportunity多唔多)
我個referee都係 咁樣應該係計round2
我12月apply, 但有個referee 1月24先填,都收到offer,可能照計round 1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞