2020 UST Taught Master

961 回覆
14 Like 21 Dislike
老實講我無聽過Msc grad唔到 其他唔知
個人經驗就算同ug area唔同3.3左右認真讀唔會好難 好大部分course都會cover番ug level既野/比extra notes你
佢地口裡說不
不過支那經濟差
可能冇錢讀
好似間間都有科延長
pt 好少少

但借錢息好高喎
唔驚,如果你ug係讀同科的話,基本上冇可能唔到2.8
有冇人收到TTPPFS嘅nomination?
有冇人報 finance ,冇gmat/gre 有冇機會...
睇你本身ug直上定做左幾年野再讀相關既master ug3大3.0以上正路唔會有事
fail/quit既多數自己本身有問題多過關academic事
都係嗰句 佢收得你既 你知個course發生緊咩事tpg無人會想fail你
research收唔收你要睇唔少野&interview好重要
但係research類如果ug有thesis就直上唔好晒錢讀tpg 試左唔收先讀tpg上
差唔多讀完,local好少話畢唔到業,不過你預返有咁上下workload
有難啲,但我個supervisor都問我要唔要讀phd,所以好睇你預到咩老闆
5年讀個tpg已經無左競爭力
得,其實你summer term都讀埋就會快啲讀完
冇錯,不過其實sunmmer讀兩科爽啲,因為summer啲堂密集式上一個月多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞