2020 UST Taught Master

961 回覆
14 Like 21 Dislike
Ust都叫近我屋企 還好
個prog 由郭宇權搞,以前上過佢Game Theory同佢傾過下計,不停咁sell呢個prog。
佢講到話要讀得掂呢個prog要識Real Analysis,仲講過以前有條讀QFIN既學生想報呢個prog但因為數學底子差到只有普通數學系Year 2既水平,所以CGPA幾高都唔收。
順便講埋,呢個prog全部都係NDS,local數量五隻手指數得曬,所以上上下堂會變成用普通話教書去就班NDS,之前有local去投訢先願意轉返英文。
郭宇權雖然係土生土長香港人飲英國人奶水大,但佢係勁奶共既baby boomers,好偏心NDS仲好樂意上堂個陣自動轉講普通話,不過佢二個女都係美國讀書,應該有埋美國護照。
依家既環境下,你interview最好小心,唔好亂講野,因為佢份人係好好好小氣。
利申:UST MATH
個prog 由郭宇權搞,以前上過佢Game Theory同佢傾過下計,不停咁sell呢個prog。
佢講到話要讀得掂呢個prog要識Real Analysis,仲講過以前有條讀QFIN既學生想報呢個prog但因為數學底子差到只有普通數學系Year 2既水平,所以CGPA幾高都唔收。
順便講埋,呢個prog全部都係NDS,local數量五隻手指數得曬,所以上上下堂會變成用普通話教書去就班NDS,之前有local去投訢先願意轉返英文。
郭宇權雖然係土生土長香港人飲英國人奶水大,但佢係勁奶共既baby boomers,好偏心NDS仲好樂意上堂個陣自動轉講普通話,不過佢二個女都係美國讀書,應該有埋美國護照。
依家既環境下,你interview最好小心,唔好亂講野,因為佢份人係好好好小氣。
利申:UST MATH

好奇一問,其實要做quant係唔係要有Phd先得?
有無人報ibtm
Life sci 都想報MAFM
有無類似嘅推介下
香港真係無乜u有呢類既科
都係想讀quant轉生啫
Ching有無考慮ust financial analysis
30萬好貴
比我揀 可能會讀data science 個類好d
點解大家d思路咁似 fintech一樣好貴 linkedin又無乜見
讀FA 不如去考cfa算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞