[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(202) 2020望下#1 先

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
有貨再講啦.缺左大半個月
youtube d機箱review.我成日睇都睇到笑

成班收錢打手channel

賺得fractal design r6個班.一定冇自己落手砌過.或者全部原裝cooler

冇hdd.冇水冷.
youtube d機箱review.我成日睇都睇到笑

成班收錢打手channel

得fractal design r6個班.一定冇自己落手砌過.或者全部原裝cooler

冇hdd.冇水冷.
300樓下matx 箱有咩推介 我都選無可選先落ps15
佢d 399 3fan
樓下我諗得番啲遠古箱話說p6去咗邊
你砌嘅可摸耳留個簽名
1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,549

1 x MSI B450 TOMAHAWK MAX ATX
價錢:$815

2 x ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$580

1 x [砌機優惠]ADATA XPG SX8200 Pro 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$999

1 x MSI GeForce GTX 1660 Ti AERO ITX OC 6GB GDDR6
價錢:$2,150

1 x [砌機優惠]Delta 台達 實在力量 GPS-500EB E 500W 80 Plus Bronze
價錢:$399

1 x Antec P82 Flow Tempered Glass ATX
價錢:$459

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,031
https://www.faroll.com/customize#MjEzNiwyMTM2LDIyODgsMjQwMywyNzQ0LDI3NTUsMjc2NSw2ODk

咁樣ok?
Aero itx單fans卡黎用番ventus或者gaming oc其他ok
我又唔係咩網紅
Intel® Core™ i7-9700F
vs
AMD Ryzen™ 7 3700X
vs
AMD Ryzen™ 5 3600

display card部分

Gigabyte Radeon™ RX 5700 GAMING OC 8GB GDDR6
vs

ASUS TUF Gaming GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC Edition 6GB GDDR6

VS
MSI GeForce GTX 1660 SUPER VENTUS XS OC 6GB GDDR6

想係呢堆到簡

希望呢堆中階夠RUN到刺客教條個奧德賽/WITCHER3全開

btw

ram就一定兩條8gb

但係有無話邊塊MOTHER板配邊隻牌子既ram會好d?
Be quiet 新增 Dark rock slim
我覺得呢個list 幾好

但係最concern係GPU RX5700

算唔算性價比最高既中階卡皇
可玩性係好高
想玩不如買公板$2500到 用料最靚
公版?
公公板 姐係單鍋輪風扇果d 唔改散熱好q 吵
即係跟你個list 但加個fan?
我list 係非公 正常用就得啦唔洗攪d咩
巴打可否講解下咩係公板 非公板
公板姐係amd 比設計圖叫d板廠全部跟呢張圖來造的卡
只有牌子分別 卡都係一樣
非公係d 板廠基於公板再自已設計造出來的用料自已話事
即係呢塊
Gigabyte Radeon™ RX 5700 GAMING OC 8GB GDDR6

係非公版黎?
咁巴打你話買番塊2500到既公板

用料最靚

即係買番asus 1660s 果d?
公板都係5700
無講過1660s 果d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞