[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(202) 2020望下#1 先

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
唔影響啊 佢void咗舊機licence渣嘛
OK THX
OK唔該晒
好電無睇過電腦野
12000蚊而家砌唔砌到3700X + msi RTX2080 SUPER VENTUS 8GB GDDR6 OC Edition
要SSD 唔洗HDD
16G ram 都夠
主要用來打機
THX
p600s
勉強可以
可唔可以出個list ?
感謝
偏愛msi
AMD Ryzen 7 3700X 8核16線程 Box (含散熱風扇)
$2580

MSI 微星 MPG X570 GAMING PLUS ATX 主機板
$1499

G.Skill Trident Z Neo DDR4 3200 16GB (2x8GB) (F4-3200C16D-16GTZN)
$900

ADATA XPG SX6000 Lite 512GB 3D TLC M.2 NVMe PCIe 3.0 x4 SSD
$540

MSI 微星 RTX 2080 SUPER VENTUS OC 顯示卡
$5879

Antec HCG GOLD 650W 80Plus Gold 金牌 全模組 火牛 (10年保)
$719

Corsair 275R Airflow Tempered Glass Mid-Tower Gaming Case — White
$599
感謝你 我再睇睇 thx
一定msi?😑😑😑
一開二線大法
伸手黨唔撚柒理喇
突然想睇你一路砌一路屌鬼tim
600s頂24pin&usb好緊,因為xtreme行平插,最後我換晒轉角插
點解而家會推giga b450 i
認真 外觀幾靚 gaming plus好似啲垃圾版咁 敗家太貴
同埋有油耳保養
痴撚線唔記得插cpu 8pin 上左冷排先 搞到睇唔清插落去
開幾次機都無反應 得塊老母版rgb同電源led燈著
之後插多次得返 思疑自己倒轉插 會唔會出事
msi 供電ok
講緊外觀msi個樣真係似啲垃圾低階版
睇唔清佢機箱入線位裝完EATX貼唔貼板邊,如果貼住都係有咁嘅問題,唔關裝唔裝到EATX事,係塊XTREME平插要留空間拉順條線
我會將我intel中低階砌機List

由ASUS TUF b365m plus gaming轉推到Gigabyte B365 M AORUS ELITE

原因係VRM 散熱器更好.比起mortar 更好.風扇頭多一個.tuf b365m plus gaming同mortar b365都係得3個.佢有4個.
對而家好多機箱三風扇黎講.1個cpu fan加三把扇.底板得三個頭唔夠用
想問下電腦升級
主要玩Cities,GTA同埋VR game
用返現有火牛同RX580
想問CPU,MB,SSD 512gb同埋32gb ram應該點選擇
筆直4000左右
唔該曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞