[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(202) 2020望下#1 先

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
平過glass版 60蚊 .$539

2月有
好似唔錯 隻pure base 500DX 唔知補一塊玻璃要幾錢呢
一定用底版
bios 有得set fan speed 好重要
DX 又幾時有
P300A 又幾時有
DX 3月,全球都係.香港都係

p300a要再問
有冇巴打可以評下, 主要玩apex/lol/csgo, 會用144hz mon
total $6,601, budget想去番 5000~6000內
都放唔落你atx板放matx
板換tuf pro 卡落翻1650 super gaming oc/ventus就壓到筆直
有冇巴打幫下手
第一次砌機
條list 係
CPU Ryzen 7 3700X
Cooler noctua NH-D15S
Motherboard Asus rog strix x570i
PSU Seasonic SSR650FM
Memory Gskill F4-3600C16D-32GTZNC
GPU ASUS PH-GTX1660S-06G
Case nzxt h210i
開電源後RAM識著,cpu風扇同display card 風扇都郁
但係mon就冇畫面出
hdmi插motherboard同display card都冇
有冇大神幫幫手

機箱內籠相影幾張黎
Mon線插display card 你插版冇意思 佢冇內顯
我而家拆哂出黎想睇下cpu d腳係咪喺裝風扇既時候整彎左,但睇過冇事

仲有我岩岩開機既時候冇插機箱hd audio,因為點插都插唔入,現附圖

我而家再裝番去影相啦

8號位
Power led +- pwr
Hdd led+- reset
Hd audio 插16號
你睇真啲有冇插錯
有無興趣降低要求要1060
純打機 保唔清楚過左未
但有盒
$1 ok?
8號睇岩冇錯
16真係點插都插唔到。。
011 d
點睇都插到 除非唔夠長
上4冇針位你係咪倒轉左有窿果個隊
第一次正常
tuf
asus只買rog
油耳
但係著唔到機
AMD 要幾多度先夠抆COOLER
技嘉三風扇
叛教等拔劍啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞