[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(202) 2020望下#1 先

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
過到rdr2個benchmark
之前3dmark timespy個demo已經跑唔到,但係graphics test 1,2就跑到
同埋張卡一full load就會有電流聲
9700kf平啲
火牛750夠用
散熱器轉好啲,240/280水冷or 6熱管風冷起跳
感謝清🙏🏼
問油1有冇得攞舊機換落新機度
lm跟進
而家又跑到3dmark timespy
啱啱fire strike都過到
純粹有電流聲同埋讀唔到vram溫度
呢兩塊板除咗size仲有冇大分別呀?
Moon有冇推介?
你有msi信仰?
aorus elite供電勁好多 平靚正
moon 望下c24g2 都係ips 144hz 1ms好似平少少
去moon討論po會多啲巴打推薦
請問adata xpg d10 3200 16gb x 2 有無咩問題, 同貴d 嘅ram 比差唔差得遠.
我見佢幾平幾抵玩
另外老母版睇啱msi tomahawk max, 各位有無其他平, 抵玩推介
感謝
悠二
d10真係唔錯 仲有得參加lucky draw抽體質靚嘅
mb:mortar max/tuf pro
升級左張2070 super之後先發覺同宜家用緊個粒i5 6500 bottleneck左
買粒二手i7 7700定直上9th i7換埋老母板好?
大家5000-6000蚊筆直
土地問題想砌itx機身
用黎執相剪片photoshop 外加打機
AMD 都可 但唔太見悠二有AMd list
唔該晒
我而家條list:

cpu : 3600
老母板: b450m mortar max
ram : d10 32gb
ssd : 970 pro 512gb
火牛: antec neo eco 500w
箱: deepcool matrexx 55 (有無細d 嘅箱推介)
display card 用返舊野

display card 0 要求但係cpu ram ssd 要快,
請問有無野要改改
p300細過佢
要細揀matx, 正路再矮d, 反正又唔係atx板
火牛用hcg/gf1 啦
箱matx:nr400,Xigmatek Gemini Rainbow RGB Tempered Glass Micro-ATX (三風扇版本)
如果有漏水全機保可以一戰
唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞