[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(202) 2020望下#1 先

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
法奧咪得
送埋上門
仲有靚仔司機
新年要做打手
冇㗎喇 俾盡你都係1080p 144hz嘅mon
GTA5點都有60fps up嘅
支持黃色經濟
第10代 Intel I5幾時出?
想等埋第10代 Intel I5先 砌機
無人可以俾到確實日期俾你
分分鐘半年內都未出得住
唔該巴打,咁等多陣睇下先
而家買9代等11代直跳ddr5
思考題
身痕買咗隻1tb me 但我底版係 MSI b450 mortar 得一個 m2 slot
點可以唔買一個 USB to m2 既情況下將成個 windows from old m2 to new m2
有啲件佢貴啲
我諗住每樣嘢去各自最平嗰間買
會唔會太乞兒
個windows會變 unactivated
唔是有兩個咩
mortar 有2個m.2 wo
重裝做乜搬黎做咩
方法一:
1. 搵隻有得整Live USB用嘅backup軟件例如Clonezilla
2. boot入backup軟件
3. 舊M.2 backup做disk image擺喺其他硬碟,唔好揀錯disk to disk copy
4. 熄機換新M.2,再次boot入backup軟件
5. disk image還原去新M.2
6. reboot確認成功之後先再清理舊M.2資料

方法二:
1. 搵隻有得整救機Live USB(即係只限還原)嘅backup軟件例如Acronis True Image
2. 用呢隻軟件,喺Windows直接完成disk image backup (記得揀齊所有分區),同埋整救機手指
3. 熄機換新M.2, boot入backup軟件
4. disk image還原去新M.2
5. reboot確認成功之後先再清理舊M.2資料
一買一賣
又唔係話R折頭,係麻煩自己
以上方法都係 clone system only ?
如果我想成個 ssd copy 去新呢
兩個方法都係clone全隻

上面有兩位巴打都話你塊板有兩個M.2位
不如你再check吓先
自膠
我一直以為張B450 係得一隻M2
好彩我有KEEP個老母版盒, 如果唔係少粒螺絲

多謝咁多位巴打教學
法奧開張幫襯到而加
SAME
聽聞nonk係3月
K版暑假前
希望真
想掉超死粒99k換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞