[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(202) 2020望下#1 先

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我想問下啲ram
1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600MHz C16 F4-3600C16D-32GTZNC
價錢:$1,690

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 64GB (4 x 16GB) DDR4 3600MHz C16 F4-3600C16Q-64GTZNC
價錢:$3,440

點解1pack 64 GB 會平過兩pack 32 GB既
佢地之間有啲咩野令到價錢有分別
我睇佢地啲spec都一樣既
加多條8gb ram
ssd起碼500gb啦
用開mac嘅電腦白痴,真係唔識分
如果display card 啲錢轉去ram到有冇得諗?因為我想用ae preview個時可以load快啲, 咁樣係唔係64g ram好過32g? 唔係好識
落2070super加多對同款ram咪ok
1pack過可確保體質一樣 超得爽啲
個底板有4個SATA 位已經插到Full 哂

但又想加個HDD

應該點搞???
NAS
底版SUPPORT GEN4 SSD
底版SUPPORT GEN4 SSD
唔該巴打
每入一個文件夾都要load番個分組個順序load好耐
睇中Evolv Shift又真係怕佢散熱好唔掂
Silverstone又唔更新FT03

想要個座細/高身既機箱真係唔易
可以點樣知道mb可以加幾重ram?

而家得兩條8 想加多兩條16

上網睇好似會有可能因為加ram開唔到機
Node202打高擺掂唔掂?
都係長左少少
想問下買座枱microphone,買razer好唔好,有冇其他推介?(budget 1000-1500)
打機係咪都係用返intel好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞