[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(202) 2020望下#1 先

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我9700k+64GB ram
開gta v個save好似3萬人左右
3倍速cpu上到70-80%,normal就30%
ram食左27GB
OB one-> QBX
NX550 -> neo eco 550 gold
5700xt mech -> giga 5700xt gaming oc / sapphire 5700xt pulse
用1分3線係咪淨係要留意3個風扇夾埋唔好超過1A同埋同一面既風扇最好駁埋一齊?
冇d case係向正面show
類似LD03或者evolv shift咁
用左個FT02 8年想搵返垂直風道
唔洗計數,直接插就得
一個小4pin頭分3個小4pin(好似實際得3pin)
011 d
1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,549

1 x ASUS TUF B450M-PRO GAMING Micro-ATX
價錢:$670

2 x ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$580

1 x [砌機優惠]ADATA XPG SX8200 Pro 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$999

1 x [砌機優惠]Gigabyte GeForce® RTX 2070 SUPER™ GAMING OC 3X WHITE 8GB GDDR6
價錢:$3,999

1 x Thermaltake Toughpower GF1 750W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$750

1 x NZXT H510 Compact Tempered Glass ATX Case — Matte Black
價錢:$689

總計: $9,236
https://www.faroll.com/customize#MjEzNiwyMTM2LDIyMzksMjI0OCwyMjg4LDIzNjcsMjc1NSwyNzYy

9.5k budget
主要用來打機、做野,例如AutoCAD Photoshop
機箱唔係好識揀,唔知散熱得唔得
求巴打比comment
標準油耳list啦 h510如果你係貪佢個樣其實係ok 不過白色靚啲
無追求外表咪base 500/nr400/gemini rainbow
底版個pin位過1A唔係會燒?
同埋小4pin插嗰時洗唔洗跟方向?
唔該哂巴打

根住插就得,好難插錯
三千內筆直買唔買到10TB 嘅NAS
有冇推介
我見法奧有賣一隻牌子叫QNAP
有冇伏
我見好似冇乜人討論NAS
另外想加個貓頭鷹散熱器,但唔知買邊隻好有冇咩advice
3600 cpu跟嗰個cooler都夠做
如果係想靜嘅先加個u12s
電腦剷完機黎每次開機都會彈佢出黎
但F1完入到去又唔覺有咩問題
請問各位到底係咩問題同埋可以點解決
話你有條ram 唔過memory test
試下單條開機搵下邊條有事
雙螢幕有個問題想各位巴打解答
首先我而家有一張1060 顯示卡 同 cpu嘅內置顯示卡
我將主螢幕駁落1060,而副螢幕駁落內置顯示卡
咁樣以我理解, 當遊戲開喺主螢幕度, 用緊嘅係1060嘅效能
但當我將遊戲畫面拉去副螢幕度, 就會用緊 內置顯示卡嘅效能?
請問我嘅理解啱唔啱? 唔該各位巴打解答了
感謝巴打 重新插過後解決了 thx!!!
有冇software可以check hard disk?
crystaldiskinfo
求120mm風扇推薦機箱VG5-W內置風扇壞左2把
A12X25 PWM
有無啲平啲?我要買3把,學生哥無乜錢
be quiet! BL070 SILENT WING 3 120mm PWM High-Speed Case Fan HK$ 165
唔該晒巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞