[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(202) 2020望下#1 先

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
真係想平平地打下新game min pay 3500x rx570
Thx巴冇咩事都唔想上黎打大家

利申,處
價錢一樣,打機唔係i5 9400f好d咩?
大家都係一千蚊價位
一鳩樣
但係板平d ram 可以用快d
我推3500x 多過9400f
除非指名要intel
X470行GEN3
X570 + 3代CPU先係GEN4
贏幾多STAT都係行返GEN3
都ok ar 但係買新唔買舊 除非特別要多線程工作
想要6c12t 不如諗下粒1600af 85usd 仲平
咁咪砌matx
用人勿疑 疑人勿用
真心120aio?
用番stockcooler 省番幾舊
3700X個stock cooler (Wraith Prism with RGB)高96mm
上網睇過evolv shift頂盡都係擺到86mm左右既cooler
咁無得省了
gogogo 去馬
可以行集運
1lb 內吧都係二三十蚊
thanks 巴打
砌機除左走線 唔好wrong hole
軟件有咩要注意
r5 3600, msi b450m mortar
第一次砌 求屌
1分3
加RAM 開唔到機係相容性撞左
你最好揀返同牌子 同時序 同衷率既RAM 就比較好
想知加到幾多RAM 咪去返官網搵返自己塊板既info.
而家多數最少都64GB 嫁啦
軟件其實無乜特別野
裝windows 呢D 基本到無得再基本

第一次砌怕有乜大問題咪上youtube 睇住片黎砌
而家都好難會wrong hole 到其實 多數都有防呆
除非你下下都大力出奇蹟
Vega56而家同邊張A卡/N卡同級
刷左64 bios 如果係三星vram 超到上去 同2070有得揮

公板就快1070/1660ti小小
AMD Ryzen 5 3600
HK$ 1,528
MSI B450I GAMING PLUS AC
HK$ 770
ADATA XPG GAMMIX D10 DDR4 3200MHz 16GB Kit 記憶體 AX4U320038G16-DB10
HK$ 600
MSI Radeon RX5700 XT MECH OC 8GB
HK$ 3,250
Sharkoon QB OnE iTX Case
HK$ 299
Antec NX550
HK$ 345
ADATA XPG SX6000 Lite 512GB PCIe Gen3x4 M.2 2280 固態硬碟
HK$ 475

求評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞