[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(202) 2020望下#1 先

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
斷針
唔撚要由鳩佢斷
唔係stock cooler 齋拎走唔使燒機係咪
amd個扣唔係好實
唔關長短同倒轉事
叫左幾個fd幫手都搞唔掂
唔知係咪得呢件先咁
上網都搵到雖然唔同model,但同廠既有同樣情況
https://rog.asus.com/forum/showthread.php?98977-Impossible-to-plug-in-HD-audio-into-ROG-STRIX-X370-F-GAMING
h100i 今年用到好似第3年
換唔換左佢 整隻280排水冷好好驚佢失驚無神爆pump
最後有個FD砌新機有舊機風扇比我
計計埋埋有6個3PIN風扇
是咪要買啲分接線嚟插底版既SYS FAN?
未過保就唔洗換住啦
我連幾時過保都唔記得左
唔熟硬件野淨係想upgrade張display card,原先個張係gtx 760
想換張gtx 1070,搵人上門換會唔會伏
中央處理器
► Intel Core i7-9700 8核8線程 Tray (不含散熱風扇)
$2,690

主機板
► MSI 微星 B360M MORTAR Micro-ATX 主機板
$640

RAM (記憶體)
► 4 × ADATA Premier DDR4 2666 MHz 8GB (8GB x 1)
$240 ×4 = $960

電源
► Antec NX550 火牛 550W 80Plus Bronze 銅牌 火牛 (5年保)
$399

機箱
► ANTEC P7 Silent
$378

砌機方案
► 淨零件 - Parts Only
$0

總計 $5,067

本身已有rx590 同ADATA SX8200
剩低嘅咁樣配有冇問題
5K 不值 平時多野開 同埋會轉歌果啲
P.S. 想用返intel
求指教
thanks!
換display 叫最簡單 youtube 大把教學
影個火牛spec 看看夠唔夠電
新手買新卡1660s
1070得番二手多數過晒保養
tray 9700 無heatsink 你自備?
b360m mortar 應該無晒貨啦
轉gigabyte b365m aorus elite
火牛用番足火neoeco 550 gold
箱用matx 都得
SOR 講漏左 你講得岩
我隻212 cpu fan 仲用到諗住用返
有扣具用番無問題
收到收到,陣間拆個蓋出黎睇下個火牛咩情況先,再睇下推唔推得郁1660s謝謝
好多年冇砌過機,麻煩巴打們幫手睇下個list。
budget 17k到,主要用黎做特效同剪片,software就用premiere pro同 after effect。
平時都唔會用黎打機,最緊要rend片快同穩定。

AMD U + Intel 板?
其實係散熱膏問題
你換換病發作
換完先紓緩到病情
成日覺得一體水用耐左好似會好易就壞咁
因間一壞搞壞埋其他件就
自己砌個custom aio
有錢我都想玩硬管訂set ek黎自已砌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞