LIHKG機械鍵盤集中討論區(25) 新手睇頭post 2020祝大家行大運

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我自己本身都傾向k4 多
睇完你咁講我更加肯定
唔該曬ching
想請教下各位 買keychron keyboard 係咪都係就咁係佢個網度直接買? 有時見大家提 有group buy可以係邊度搵到 thank you
巴打有無鋪頭推介通常幾錢左右?
我果隻都用左七年幾
其實唔係groupbuy
只係呢排keychron係kickstarter launch左隻k6
一次過買兩個平啲 同埋慳啲運費
所以巴打們先夾單一齊買咁解

正常去返keychron官網買
香港運費$5usd送埋上門
聽講擺係shopping cart唔理佢
佢會email send啲discount code叫你買
keychron 真係要夾palm rest 用,好易手腕痛
岩岩出個款k6針對呢個改左design
之前係個keychron group度見到
希望真係fix到
前幾日訂咗K6了
都係偏高,唔差得遠
唔該想請教如果買Glorious GMMK TKL Barebone 再加Zealios軸抵唔抵買?
等你包膠
新手請問光學鍵係咪好嘢嚟?耐用啲?係咪冇咁怕倒瀉水?
marketing gimmick
打算買Keychron K4,見光學掣貴多一舊水,都係咪搞
耐用d,其實呢個講法無咩意義
除非你數住你每日禁到幾下,然後計自己用幾耐
因為就算係普通cherry standard switch,都係咁耐用

壞通常係壞乜?
壞佢焊工唔好,壞佢塊board本身d "module",壞燈
呢d都唔關個軸事

當然有時都會壞軸
但極少因為你禁得太多壞軸
多數壞都係接觸不良,以致通唔到電

遠離電莖
呢個係鐵一樣既定律
好奇問咁大家推唔推k1? 個人偏好低少少唔洗用arm rest
本身用mac又想要藍牙同87, k1係咪已經算唔差
Yes 本來1516 最後決定唔買 用返filco 算
哈...佢老味。擺咗幾日佢send 個code再平啲...
咁就變咗乖乖俾錢
想問下其實有無人DIY整low profile switch架?
試過用黎打機不了 但係文書都好似ok
圈內有見過,但無乜人整

我覺得
一黎係支援既軸系唔多,二黎可以customize既components都極少,有違玩自組既初衷,三黎手感確實無得同正常既比
無打算再向上玩或者自組可以咁做
唔好買咩drop alt ctrl就得
k1 第一代有觸發點問題,唔知而家改好未
見冇人講過光學軸, 我9up兩句

光學得linear值得講下
只可以話係另一種linear, 因為成個軸上下2part冇接觸點, 光學linear係一種冇摩擦嘅手感
同lube咗普遍linear 果種順暢爽快感係唔同
個人: lube linear>光學>no lube linear

不過用光學軸果d keyboard做功比較差
例如razer果隻 有空心回音+彈弓ping聲搞到好難聽好嘈
K1係咪得mac版?矮啲又幾好喎
我可能貪得意會試吓
有無巴打有研究?
我搵到呢間嘢有Keychron買喎,唔駛上官網咁遠啦
https://www.zenoxstore.com/
想問想平平地係咪都係推薦Ikbc?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞