LIHKG機械鍵盤集中討論區(25) 新手睇頭post 2020祝大家行大運

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我問完你就答左
巴打最後點揀成套eo87
畀多舊金屬你裝落個keyboard 我覺得冇乜分別
我想知 個殼側邊個十字係咪包埋
無話邊樣最好 每樣物料個性質唔同
彈手至硬
Pc>aluminium>brass>stainless steel
Fr4同Acrylic未試過唔清楚 不過應該係pc>acrylic>fr4

金屬物料打落會有金屬聲(廢話)
Stainless steel硬到下下都好似屌鐵板咁 個人好唔中意
Aluminium就最中間 彈手又有金屬聲
你講緊個X +?
佢地叫Tx keyboard 算係個Brand
所以係有埋係到
我應該
下板透明
鋁上板 銀
中板 Brass
巴打點配成個Eo87
Btw 多謝解答新手問題 好人一世平安
我應該會灰/半透
想試下fr4同acrylic plate
Acrylic plate打落去軟身好似幾舒服
上YT聽聲好似FR4 仲軟過Acrylic Acrylic好似軟得有小小過份
Fr4係pcb果隻物料 所以應該無咁軟
冇野了 原來我記錯左 係Acrylic好軟 軟到我唔太喜歡
我上次試完覺得幾正 d聲軟棉棉
軟棉棉好似冇乜手感咁 禁落去有手感的

我想知佢個上板畀我揀嗰嗰顏色係指裡面嗰嗰燈 定係指上面睇到嗰塊版?

我諗唔到點形容 1999
上板色係個鋁板
其實啫係個外殼
底係亞加力 面係鋁
thank
咁我又想再問吓 84上版係咪解75% 87上版解TKL
以我理解 75% 係個keyboard 型狀 TKL=75%
而TKL 有84/87鍵 嘅PCB
今日訂kit跟brass
如果想試其他既邊到有平既試
呢個已經係數一數二平了
岩岩發現左唔係
自膠
其他師兄更正
tkl = 87key , 有arrow key, page up page down, screen cap, 75% = 84key 就將arrow key 縮埋
香港邊度有得買 MassDrop 個 CTRL TKL keyboard
又袋錢落袋 多謝了 好人一世平安
試左brass個感覺先再算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞