LIHKG機械鍵盤集中討論區(25) 新手睇頭post 2020祝大家行大運

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
唔喺好明

75%唔係一樣84粒制咩 咁V2咪幾乎只係轉左色
佢v1有成個numpad塞喺右面
咩紋都好啦,總之係整唔甩既紋
令我諗起之前買太豪啲keycap都係咁
最接受唔到真係崩咁一忽仔
原來要打埋v1 search 先有個numpad睇到
咁就決定要kbd 過多排淘個試軸器試試先

我係咪應該買左個kbd kit先 好似話好耐先來到
模形店多數有
仲有t1 咩
hp, zeal 啦
我照淘左CHERRY個試軸落來先 邊到有得買gateron試軸

上油喺要定時上一次 定喺上一次就得
佢地通常去到600
我搵緊10000
我仲想問下 D軸係一粒一粒咁樣計價錢 定係 點計
如果你kbdfans買就一次過買哂啦 佢有埋gateron試軸器
上油理論上一次可以用幾年 到你頂唔順再補
軸通常10粒起 不過都要睇間鋪點賣
咁我係kbdfans買左個kbd75 kit+試軸器先
想問下呢2隻個分別係邊到
[R6] KBD75 CUSTOM MECHANICAL KEYBOARD KIT
KBD75V2 CUSTOM KEYBOARD DIY KIT
其實點解你唔直接問KBDFANS個Customer Service呢
我又想問吓 攻略裡面個物料手感係咪指個殼 定係指啲軸..

如果指個殼的話 我用Cheery/Gateron 係咪都係線性軸所以買銅好啲
講緊mounting plate 物料 其實我覺得手感冇乜分別 係聲唔同
殼同軸物料都有影響
程度我覺得係plate物料>mounting system>殼物料
如果你中意彈手可以試下pc plate 實淨就brass 中間就aluminium
上面講左 v1係塞左個numpad入去 v2就正常layout(好似係)
V2都可以塞個numpad落去
利申用V2
考慮緊買V1定V2 因為V1有個殼有自己想要既色
同埋岩岩再望V2既PLATE得返BRASS有貨 (同埋貴D)
今次無pre lube
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞