LIHKG機械鍵盤集中討論區(25) 新手睇頭post 2020祝大家行大運

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
如果唔砌買現成邊隻好?
用咗好多年好鬼污糟
政治正確: Filco/Leopold

終於執靚張檯
部mac 寫緊咩code
Java,學校啲垃圾assignment
啱啱睇到YouTube 有個香港英文channel 講keyboard 會唔會係巴打黎
有無lin
鬼仔feel重,我估鬼仔唔會上連登呱
係咪輪太狼師兄黎
啲spec似佢用開果啲
應該摩洛哥黎,條友咁中意mizu
似我用開果d咩佢入面所有野我都未用過
我到依家都係得個tx87用retooled blacks
追晒個po 見唔到有巴打提Keychron
係咪太cheap
新手乜都唔識 純粹見到好似幾吸引想買

想問吓啲白痴問題
Gateron vs Optical 用落其實有咩分別?

不嬲對keyboard都冇研究
諗住買Brown switches就算

我都想買
但係好似係大陸喱扮外國野同made in China
所以而家都唔上唔落咁
有呀 上幾個post有討論過keychron
Software support同埋mac支援上做得幾好,而且無線
如果你有呢d需要,買keychron其實唔錯

機械鍵盤角度黎睇,keychron比起電莖鍵盤應該有過之而無不及,而且價錢相宜

Gateron係一個牌子,而optical係光學軸,軸嘅種類黎

Optical其實都係gimmick野黎,無咩特別
手感邊個好d我未玩過答唔到你不過keychron俾嘅gateron果三隻軸都穩陣,可以去馬
其實大多鍵盤都made in China架啦無得避

平衡下自己對鍵盤質素同soft support嘅需要
要鍵盤質素就filco, leopold, hhkb, realforce
Soft support 同價錢就keychron
之前個巴打買hhkb hybrid 買咗幾錢
一樣concern
最後都係好似上面巴打咁講 說服自己諗住買
有冇興趣一齊買?
見到好似一次過買兩部平啲
另外追之前啲po好似有code入?
有冇買過嘅巴打分享吓
好詳細,多謝你
咁我冇咩要求嘅買返gateron算
我又真係windows+mac雙修
雙修就hhbk/ qmk 啦
筆直有限
有冇人打算買j02
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞